Het Collectief Geheugen
DE BEDENKERS
Swanenberg Hydraulic Systems en Verbi zijn twee relatief kleine maakbedrijven uit Helmond. Swanenberg levert al meer dan 30 jaar hydraulische systemen voor de industriële en mobiele markt. Verbi ontwikkelt en vervaardigt al ruim 35 jaar technisch hoogwaardige matrijzen voor de kunststofindustrie.
HET VRAAGSTUK
Swanenberg en Verbi zijn innovators en koplopers in hun vakgebied. Veel kennis zit echter in de hoofden van oudere werknemers, waarvan een deel over een aantal jaar met pensioen gaat. Deze kennis moet behouden blijven voor het bedrijf. De leercultuur binnen de bedrijven is er nu vooral een van training on the job. Mede door een structureel personeelstekort is er weinig ruimte voor opleidingen en trainingen, terwijl daar wel behoefte aan is. De ervaren vakspecialisten hebben vaak minder affiniteit met moderne digitale technieken, waardoor het een uitdaging is om nieuwe werkprocessen in te voeren. Werknemers met minder ervaring staan daar wel voor open, maar beschikken onvoldoende over specialistische vakkennis, ervaring en vaardigheden om hun collega’s te overtuigen. De hedendaagse kennis van die groep blijft daardoor onbenut.
HET !DEE
Om de kennisoverdracht en kennisborging op een interactieve en positieve manier te stimuleren, ontwikkelen de bedenkers met Experience Republic en Get Noticed een interactieve game. ‘Het Collectief Geheugen’ wordt een strategie- en stimulatiespel, waarin spelers zo veel mogelijk ‘kennisfabrieken’ moeten bouwen in een collectief geheugen. In die fabrieken leggen ze kennis en ervaringen vast over bestaande en nieuwe technieken. Het is de bedoeling dat werknemers het spel regelmatig spelen, zodat het collectief geheugen groeit.
Medewerkers spelen het spel in wisselende teams van twee of drie personen. Bij voorkeur bestaat een team uit een senior-, medior- en junior-werknemer. Het spel bevat uitdagende opdrachten die samenwerking stimuleren. Door meerdere werkvormen te gebruiken, vindt kennisoverdracht op verschillende manieren plaats. Ook stimuleert het samenwerking en creativiteit. Het spel zorgt ervoor dat medewerkers met elkaar in gesprek gaan over optimale benutting van de aanwezige kennis en vaardigheden.
Het uiteindelijke resultaat is dat medewerkers beschikken over een overzicht van de bestaande kernkwaliteiten en werkmethoden van het bedrijf. Ook krijgen ze een beter inzicht in de mogelijkheden van digitale technieken om werkzaamheden effectiever en efficiënter te maken.