De Digitale Campus voor blended learning

DE BEDENKERS

Het idee van de Digitale Campus komt voort uit een samenwerking van vijf ondernemingen die actief zijn in de maritieme sector, met name in de Rotterdamse haven. iTanks is een kennis- en innovatieplatform voor de havengerelateerde industrie, Viride een innovatief staalconstructiebedrijf en Althena is specialist in het totaalonderhoud van installaties. De twee andere partners zijn TIS, een verbeterbedrijf voor de petrochemie en offshore en FMJ Elektro, specialist in technische dienstverlening.

HET VRAAGSTUK

Het wordt voor bedrijven in de maritieme sector in Zuid-Holland steeds lastiger om aan personeel te komen dat vakbekwaam en veilig hun werk uit kan voeren. Systemen worden complexer, wet- en regelgeving stelt hogere eisen aan de beroepsbevolking. Die bovendien snel aan het vergrijzen is, er is al een flink tekort aan beroepskrachten. Verwacht wordt dat dit probleem gaat verergeren, waardoor de werkdruk enorm zal toenemen. Technische bedrijven hebben ook moeite met het vinden van geschikte, niet te dure scholingsprogramma’s. Er is binnen de sector ook bijzonder weinig gedaan aan het up-to-date houden van de kennis en kunde, bijvoorbeeld op het gebied van energietransitie. Zo heeft een specialist in de industrie voldoende aan een veiligheidscertificaat dat slechts eens in de tien jaar moet worden verlengd.

HET !DEE

De Digitale Campus bundelt verschillende innovatieve leermethodes, waardoor de mogelijkheid ontstaat om micro/blended learning-modules in te richten, specifiek afgestemd op bedrijven, functies of sectoren. Dit gebeurt via gamificatie en virtual en augmented reality, ondersteund door simulatoren. De mobiele, fysieke Campus bestaat uit containers, ingericht voor specifieke doeleinden, zoals lassimulatoren, spuitsimulatoren, heftruckrijden en kraanbediening. Deze modules zijn kort, to the point en effectief. Door deze verbeterslag kunnen bestaande en aankomende medewerkers beter en sneller worden ingezet. Werkzoekenden zijn via deze manier binnen één tot drie maanden inzetbaar.

Het modulaire aspect zorgt ervoor dat de Digitale Campus minder locatie afhankelijk is. Het concept is flexibel en schaalbaar. Er wordt gebouwd aan een permanent competente beroepsbevolking, dat een antwoord biedt op de arbeidsmarkttekorten én de schreeuw om vernieuwing. De bedrijfsspecifieke én persoonsgerichte trainingen via de Digitale Campus zorgen voor hoger leerrendement, meer betrokkenheid, een verbeterde leercultuur en niet in de laatste plaats voor hogere vakbekwaamheid. De ‘spinoff’ van deze resultaten is dat de deelnemende bedrijven aantrekkelijker worden voor nieuwe werknemers.

Mobiele praktijkomgeving High Voltage Commissioning Engineers

De bedenkers

Menting Energietechniek B.V. en MPC Energy B.V. zijn twee mkb-bedrijven die elektriciteitsinstallaties in bedrijf stellen. MPC Energy Opdrachtgevers doet midden- en hoogspanningsinstallaties en heeft als opdrachtgevers voornamelijk netbeheerders zoals Tennet, Enexis Qirion en Stedin. MPC Energy B.V. is gespecialiseerd in de inbedrijfstelling van hoogspanningsinstallaties bij on- en offshore bedrijven. Beide bedrijven leveren zeer specialistisch werk om ervoor te zorgen dat de beschikbaarheid, betrouwbaarheid en functionaliteit van de beveiliging van deze stations gegarandeerd is.

Het vraagstuk

Met de komst van steeds meer grote wind- en zonneparken groeit de vraag naar commissioning engineers: gespecialiseerde monteurs die midden- en hoogspanningsstations in bedrijf stellen. Deze monteurs zijn vaak hooggeschoold in de technische sector, maar doen hun hoogspecialistische kennis en vaardigheden vooral in de praktijk op om uiteindelijk zelfstandig aan de slag te kunnen. Nu gaat een junior commissioning engineer daarvoor in de leer bij een senior commissioning engineer. Maar dit één-op-ééntraject is zeer kostbaar en tijdrovend. Gemiddeld duurt het 2,5 tot 3 jaar voordat een commissioning engineer zelfstandig aan de slag kan. Bovendien wordt dit leertraject niet afgesloten met een formeel certificaat of diploma, terwijl deze engineers zeer gewild zijn in de markt. Eenmaal zelfstandig opererend worden ze vaak ‘weggekaapt’ door opdrachtgevers.

Het idee

De bedrijven hebben samen het idee van een mobiele praktijkschool ontwikkeld: een mobiele container voor toetsing in een gesimuleerde omgeving. Ook heeft de mobiele praktijkschool een aanhangwagen met daarop een aantal meet- en testopstellingen. Hiermee kunnen engineers bij klanten op locatie metingen uitvoeren voor scholingsdoeleinden. Met de mobiele praktijkschool kunnen de bedenkers engineers klassikaal opleiden, duurt het opleidingstraject korter en spelen ze beter in op de groeiende vraag naar deze professionals.

Aan de hand van twintig van tevoren vastgestelde en met opdrachtgevers afgestemde criteria toetsen de bedrijven junior engineers. Naar verwachting kan een engineer in ongeveer een jaar tijd zijn opleiding voltooien. Initiatiefnemers monitoren ieder leertraject en sturen zo nodig bij, zodat de engineer toch binnen een jaar klaar is met zijn opleiding. Om vers opgeleide commissioning engineers niet te laten wegkopen, tekenen ze bij aanvang van het studietraject een studieovereenkomst waarin de kosten en de aflossing zijn vastgelegd. Eenmaal zelfstandig aan het werk, kan de engineer de kosten in een aantal jaren terugbetalen. Om zicht te krijgen op het aantal medewerkers dat desondanks vertrekt naar een andere partij, gaan bedenkers dit monitoren.