De bedenkers
Woerdens Techniek Talent is een samenwerkingsverband van zo’n zeventig bedrijven en vijf onderwijsinstellingen uit de regio Woerden: Montfoort, Oudewater, Bodegraven-Reeuwijk en Woerden. Zij bevorderen de instroom van leerlingen in het technisch onderwijs en verbeteren de samenwerking tussen bedrijfsleven en onderwijs. Ook stimuleren ze het imago van de techniek als een sector die het fundament vormt onder ons dagelijks leven.
Het vraagstuk
In de regio Woerden bevindt zich een grote concentratie van bedrijven in de voedselbehandeling en de maakindustrie. Vooral de technische mkb-bedrijven hebben moeite om personeel te vinden. Deels komt dat doordat er geen technisch (v)mbo in de regio is. Bedrijven waren daardoor wel gedwongen om mensen zonder technische vooropleiding aan te nemen. De nieuwe medewerkers worden ‘on the job’ getraind, maar hun gebrek aan technische basisvaardigheden vormt een obstakel.
Een ander probleem is dat het bedrijven maar matig lukt om personeelsleden naar seniorfuncties te laten doorgroeien. De medewerkers die hiervoor in aanmerking komen, hebben nog niet de juiste vaardigheden voor een leidinggevende rol. Bovendien raakt ook hun kennis achterop door de snelle technologische ontwikkelingen binnen de machinebouw en de ICT. Er is dus veel behoefte aan scholing in het technisch mkb. Dat is echter duur en voor afzonderlijke bedrijven lastig te organiseren.
Het !DEE
De bedrijven van Woerdens Techniek Talent zetten zich samen in voor bijscholing. Ze laten van al hun medewerkers een zogeheten ‘Bètamentality-profiel’ opstellen om zicht te krijgen op hun drijfveren en carrièremogelijkheden. Dat profiel bepaalt wat de medewerkers leren.
Het leren gebeurt op vier leerpleinen: mobiliteit & transport, instalektro & smart technology, bouw en metalektro. Beginnende medewerkers van verschillende bedrijven worden op deze leerpleinen opgeleid in één à twee ‘pools’ van elk acht tot twaalf junioren. Ze krijgen technische basiskennis en cases van bedrijven aangeboden. Afhankelijk van hun profiel worden ze ook geschoold in specifieke sociale en commerciële vaardigheden.
De docenten zijn ervaren medewerkers van de bedrijven. Zij zijn eerst opgeleid tot trainer. Ook zijn ze geschoold in management en leiderschap en is hun technische kennis up-to-date gebracht. Ze werken als hybride docenten: ze geven deels les aan de juniorenpools en vervullen daarnaast een seniorfunctie binnen hun bedrijf. Benieuwd naar het hele verhaal over de TechnoHUB? Marloes Sikkema en Richard de Jong vertellen.