De bedenkers
De Brabantse aannemers Van Wijlen en J. van Esch doen veel werk in de openbare ruimte. Ze realiseren en onderhouden bijvoorbeeld projecten voor groenvoorzieningen, grond, infrastructuur en sportgelegenheden. Het zijn familiebedrijven met een lange geschiedenis: Van Wijlen is al negentig jaar actief en J. van Esch al zestig jaar. Voor dit idee werken ze samen met het Prinsentuin College, een onderwijsinstelling gespecialiseerd in milieugerelateerde opleidingen, en met de brancheverenigingen Cumela, BSNC en VHG.
Het vraagstuk
Bij veel projecten in de openbare ruimte komen groen, sport en infrastructuur samen. Aannemersbedrijven hebben echter moeite om medewerkers te vinden die van al deze disciplines verstand hebben. Er is geen opleiding die studenten zo breed opleidt. Ook de huidige medewerkers zijn vaak niet allround, terwijl dat wel nodig is om het hele jaar door inzetbaar te zijn.
Een ander probleem is dat bestaande medewerkers door de snelle ontwikkelingen achterop raken. In de sportsector liggen voor aannemers bijvoorbeeld mooie kansen, maar daar is steeds meer deskundigheid voor nodig. Ook het werken met moderne machines en duurzame technologieën vraagt om meer kennis en vaardigheden dan je met een snelle uitleg op de werkvloer kunt leren.
Het !DEE
Groenbeheer, infra en sport komen samen in een nieuw, praktijkgericht educatieprogramma, dat in zijn geheel op locatie bij Van Esch en Van Wijlen wordt uitgevoerd.
Studenten die hieraan meedoen, volgen een compleet traject in de beroepsbegeleidende leerweg (BBL): ze werken vier dagen per week op integrale projecten bij de aannemers en krijgen één dag per week les. Aan het eind ontvangen ze een mbo-diploma op niveau 3. Bestaande medewerkers hebben ook toegang tot het traject: zij volgen specifiek de onderdelen die ze nodig hebben om breed inzetbaar te worden en met de nieuwste technieken te kunnen werken.
Aan de eerste lichting doen twaalf deelnemers mee; ongeveer evenveel studenten als medewerkers. Op termijn worden dat er circa 25 per jaar. Zij worden begeleid door leermeesters vanuit de bedrijven en krijgen les van docenten van De Prinsentuin. Als lesmateriaal worden praktijkopdrachten, e-learnings en huiswerkopdrachten ontwikkeld.
Door registratie in het Centraal Register Beroepsopleidingen is de opzet van de opleiding voor iedereen in te zien. Ook worden alle e-learnings via de betrokken branche-organisaties aan andere bedrijven beschikbaar gesteld.