De bedenkers
Doornbos Equipment en Europoort Industrie Diensten zijn mkb-ondernemingen in het industrieel onderhoud. Voor VR-learning werken zij samen met twee specialisten in digitale training. De eerste is Deftiq, maker van digitale trainingen voor operationele medewerkers. De tweede is Parable , maker van interactieve trainingen voor het gebruik van industriële apparatuur.
Het vraagstuk
Mkb-ondernemingen in het industrieel onderhoud worstelen met het vinden en opleiden van goed technisch personeel. Hun medewerkers zijn wel gecertificeerd, maar missen de praktijkervaring die ze nodig hebben om hun uitrusting goed te gebruiken. Hierdoor ontstaan storingen, beschadigingen en onnodig lange werktijden. Meer interne training zou een oplossing zijn. De ervaren collega’s die deze training kunnen geven, zijn echter hard nodig op de werkvloer. Door vergrijzing en gebrek aan instroom van schoolverlaters groeit het personeelstekort. De gaten worden opgevuld door (internationale) uitzendkrachten met heel verschillende kennis en vaardigheden. Dat leidt niet alleen tot inefficiëntie, maar ook tot gevaarlijke situaties. Andere bestaande trainingsoplossingen bieden evenmin uitkomst. Zo zijn simulaties waarin de praktijk wordt nagebootst, voor het mkb te duur.
Het !DEE
Op een virtueel leerplatform kunnen technische medewerkers uit het mkb zich snel en efficiënt voorbereiden op het werken in het industrieel onderhoud. Ze volgen er leermodules waarin e-learning (theorie) en virtual reality (praktijknabootsing) zijn verweven.
Als eerste wordt een module gemaakt over het gebruik van de werkuitrusting bij Doornbos en EID, die door tien medewerkers van deze bedrijven wordt getest. De cursisten doorlopen de module met een VR-bril op. Ze volgen de stappen van de e-learning tot het tijd is om een vaardigheid te oefenen, zoals het bedienen van een machine. Dan worden ze in een nagebootste omgeving geplaatst waar ze zelf ontdekken hoe dat werkt. Daarna gaat de e-learning verder.
Het leerplatform wordt geleidelijk met steeds meer van dit soort modules gevuld. Onderwerpen kunnen variëren van onderhoud aan petrochemische installaties tot het veilig installeren van windmolens. Bedrijven krijgen toegang door per medewerker licentiekosten te betalen.
Het concept van VR-learning maakt het mogelijk modules op maat te maken. Over het algemeen zijn de VR-componenten in een module min of meer standaard: de ontwikkeling daarvan is duur. De e-learningcomponenten zijn echter wel vrij gemakkelijk per bedrijf aan te passen.