DE BEDENKERS
Bouwmensen Almelo en The Virtual Dutchmen (TVDM) slaan in dit project de handen inéén. TVDM ontwerpt en ontwikkelt 3D-visualisaties en virtual reality-ervaringen. Bouwmensen is een vereniging van bouw- en infra-opleidingsbedrijven die de praktijkopleiding van studenten toetst op ruim 30 locaties in Nederland.
HET VRAAGSTUK
Beide bedrijven kampen met een soortgelijk probleem: de instroom van nieuwe werknemers is groot en de capaciteiten van de senior medewerkers/trainers om hen goed te begeleiden schieten tekort. Voor Bouwmensen geldt daarnaast dat de vakkennis van vmbo-leerlingen minder groot is dan die van leerlingen van de vroegere lts. Bovendien ziet Bouwmensen een groei van mensen die op een niet-traditionele manier instromen binnen de bouwsector, zoals zij-instromers en statushouders. Voor TVDM geldt dat de opdrachten die zij krijgen, vragen om maatwerk. Voor iedere opdracht ontwerpt TVDM een nieuwe ‘custom’ VR-oplossing. Bij TVDM vindt daarnaast duurzame borging van kennis onvoldoende plaats met gevolg dat iedere werknemer voor iedere nieuwe opdracht opnieuw het wiel moet uitvinden.
HET !DEE
Bouwmensen en TVDM werken samen aan een VR-as-a-Service-platform. Dit geeft studenten in opleiding bij Bouwmensen een stevige kennisbasis om op verder te borduren. TVDM zet het platform in zodat niet elke nieuwe opdracht een nieuwe VR-oplossing vereist. Tegelijkertijd draagt de VR-as-a-service oplossing voor TVDM intern bij aan duurzame kennisdeling. De samenwerking tussen Bouwmensen en TVDM is daarmee een win-win situatie voor beide partijen
TVDM ontwikkelt een platform dat geprogrammeerde elementen (materialen, machines, omgevingen, handelingen) van verschillende projecten en domeinen samenbrengt in één omgeving. Een zogeheten zero-coding editor maakt deze omgeving geschikt voor gebruikers zodat zij kunnen trainen zonder zelf te hoeven (kunnen) programmeren. Met het platform is TVDM in staat om kennis centraal op te slaan, te delen, en te hergebruiken zodat het bedrijf minder afhankelijk is van maatwerk. Met minimale aanpassingen zijn de componenten en modules ook geschikt voor gebruikers uit andere sectoren.
Bouwmensen krijgt hierdoor een vernieuwende leeromgeving voor trainers en studenten in opleiding. De VR-omgeving kan worden verrijkt met (instructie)video’s, eigen foto’s of audiobestanden. Doordat de opleiders van Bouwmensen de oefenomgeving zelf invullen worden ze uitgedaagd om na te denken over de manier waarop zij de kennis overbrengen. Het leren door te doen, op basis van levensechte handelingen zorgt bovendien voor een grotere leeropbrengst.