DE BEDENKERS
Crescat Consultancy en Amsterdamse kinderdagverblijven De Blokkenhut en Het Ruytertje willen een virtuele en hybride leeromgeving ontwikkelen voor ondernemers en werknemers binnen de Kinderopvang. CresCat Consultancy heeft een coördinerende rol in het implementeren van kennis over opleidingen in de kinderopvang en het opzetten van de leeromgeving. De twee kinderopvangorganisaties zijn kleine mkb-ondernemingen die gezamenlijk het project uitwerken en implementeren binnen hun organisatie. In deze combinatie werken de gebruikers en de ontwikkelaars van de leeromgeving nauw samen.
HET VRAAGSTUK
Het huidige opleidingsaanbod is niet bevorderend voor de leercultuur binnen ondernemingen in de kinderopvang. De opleidingen kosten ondernemers en medewerkers veel tijd. Zo richt het aanbod zich op trainingen op externe locaties, waardoor medewerkers op het moment van opleiden afwezig zijn van hun werkplek.
De eisen van de minimale bezetting vanuit de Wet Kinderopvang belemmeren de leercultuur nog meer. Door de hoge werkdruk en krappe bezetting voelen medewerkers zich bezwaart om één of meerdere dagdelen afwezig te zijn. Naast het tekort aan tijd zijn de huidige opleidingen in de kinderopvang generiek, ongedifferentieerd en onvoldoende gericht op het ontwikkelen van eigenaarschap over de eigen leercultuur. De huidige leercultuur binnen de ondernemingen valt verder te benoemen als reactief, afwachtend en zonder eigenaarschap van de medewerker zelf.
HET !DEE
Een virtuele en hybride leeromgeving, toegespitst op kennis over kinderopvang en opleidingseisen van de kinderopvangbranche, biedt een oplossing voor bovengenoemde knelpunten. Met een specifieke, op maat gemaakte leeromgeving versterkt het eigenaarschap en individuele ontwikkeling van medewerkers.
De nieuwe leeromgeving wordt direct geïmplementeerd binnen de twee kinderopvangorganisaties. Deze verschillen van grootte en bezetting, waardoor de leeromgeving op verschillende omgevingen getoetst kan worden. Om het effect van de leeromgeving in kaart te brengen vinden meerdere metingen plaats. De bedenkers toetsen de behoeften binnen een leeromgeving door een onafhankelijke enquête onder werknemers en directieleden. Vanuit deze nulmeting bouwt een stuurgroep en een projectleider het project uit. Maandelijkse rapporten en het monitoren van KPI’s moeten zorgen voor inzicht in de effectiviteit van het project.
Concrete doelen van het projecten zijn meer aandacht voor ontwikkeling in de onderneming, meer eigenaarschap, significante verhoging van de medewerkerstevredenheid en het minimaal 95% bruikbaar maken van de nieuwe leeromgeving in de werkomgeving. Als het project succesvol is kunnen andere mkb-ondernemers in de kinderopvang de leeromgeving ook inzetten.