DE BEDENKERS
Johan Cruyff Arena (JCA) en Stichting Stewarding Triple A voeren dit project samen uit. JCA is de thuisbasis van Ajax en gastheer van concerten en zakelijke evenementen. Triple A is de beveiligingsorganisatie van de JCA en Ajax. Triple A huurt het grootste deel van de medewerkers in via Randstad Uitzendbureau bv. Het levert de stewards vervolgens via de JCA aan de evenementorganisator of direct aan Ajax bij evenementen op sportpark De Toekomst of bij uitwedstrijden. Triple A en Randstad beschikken over een vaste pool van zo’n 500 stewards die bij een evenement met publiek ingezet worden.
HET VRAAGSTUK
Triple A neemt jaarlijks ruim 100 nieuwe medewerkers aan die aan de slag gaan als steward. Deze medewerkers moeten een door de KNVB geaccrediteerde stewardopleiding volgen voordat ze aan de slag kunnen. Het snel en goed opleiden van nieuwe medewerkers is lastig vanwege de grote onderlinge verschillen in kennis en ervaring. Medewerkers krijgen nu allemaal dezelfde training, terwijl iemand met ervaring heel andere behoeften heeft dan iemand die net van de middelbare school komt. Bovendien bestaat de calamiteitentraining nu vooral uit het mondeling doornemen van de voorschriften. De kennis beklijft in de huidige vorm van training en coaching onvoldoende. Veel medewerkers zijn bij een echte calamiteit niet volledig bekwaam, omdat ze die situaties niet vaak genoeg tegenkomen.
HET !DEE
Samen creëren en faciliteren JCA en Stichting Stewarding Triple A met behulp van VR-technologie een nieuwe leeromgeving. De trainingen zijn specifiek bedoeld voor de ontwikkeling van de soft skills die stewards nodig hebben bij contact met bezoekers.
Via de nieuwe leeromgeving leidt Triple A medewerkers op tot high level gastheer en security. Daardoor zijn ze sneller up to speed en kunnen JCA en Triple A in de trainingen makkelijker inspelen op hun behoeften. De VR-technologie bootst een reële wereld na, waarin medewerkers nieuwe vaardigheden kunnen oefenen. Aan de hand van realistische situaties lossen ze problemen op. Ze zien zo direct wat werkt en wat niet werkt. Door gamification leren ze veranderingen in (eigen) gedrag te implementeren.
Medewerkers kunnen op een zelfgekozen moment trainingen volgen, waardoor het leren toegankelijker wordt. Ze hoeven geen grote tijdblokken te reserveren voor een lange training. Kennis is in de nieuwe leeromgeving toegankelijk als microlearnings van 5 tot 10 minuten. Medewerkers kunnen zelf kiezen welke microlearnings nu voor hen relevant zijn. De leeromgeving versterkt de leercultuur en zorgt voor een goede voorbereiding op het echte werk.