De bedenkers
‘Structureel fluïde leren in een dynamische werkcontext’ is een idee van Spitters, gespecialiseerd in engineering, aanleg, onderhoud en beheer van koper-, glasvezel- en hybride netwerken.
De uitvoering vindt plaats samen met Bliqsem, een marketingbureau gericht op verbinding, actie en vernieuwing, met een sterke connectie met het onderwijs. Ook nauw betrokken zijn de opleidingen Techniek & ICT van de Fontys Hogeschool, de Technische Universiteit in Eindhoven, de Avans Hogeschool, MBO Sint Lucas en ROC de Leijgraaf.
Het vraagstuk
Spitters merkt dat het steeds moeilijker wordt goed personeel te vinden en te behouden. Oudere medewerkers vertrekken of hun ontwikkeling stagneert en de aanwas van jong talent is beperkt. Veel nieuwe medewerkers beschikken bovendien onvoldoende over de 21e-eeuwse vaardigheden die in een modern telecom-infrastructuurbedrijf belangrijk zijn, zoals probleemoplossen en creatief denken. Voor een deel komt dit doordat de sector op het punt van leren en ontwikkelen onvoldoende met zijn tijd is meegegaan. ‘Harde’ kennis en traditionele cursussen overheersen, terwijl medewerkers behoefte hebben aan een stimulerende leercultuur waar zij in wisselende (fluïde) verbanden samenwerken aan innovatie.
“Medewerkers leren tweeledig: door de werkzaamheden die ze uitvoeren en van de omgeving waarin ze zich bevinden.”
Spitters
Het !dee
Bekijk de video om snel een beeld van dit MKB!dee te krijgen.
De werkomgeving binnen Spitters wordt dynamischer gemaakt. Connecties met onderwijsinstellingen, samenwerkingspartners en aanvullende platforms doen hun intrede op de werkplek. Eerst wordt bij wijze van nulmeting de bestaande leercultuur in kaart gebracht. Daarna is het tijd voor ‘Play the Game’: maandelijkse meetings waarin oplossingen voor relevante vraagstukken worden bedacht. Dit gebeurt in gemengde groepen die bestaan uit medewerkers van Spitters, studenten en docenten van de Fontys Hogeschool en Technische Universiteit Eindhoven en geïnteresseerden uit het mkb, brancheverenigingen en publieke instanties. Zo vindt kruisbestuiving plaats. Vervolgens gaan docenten, studenten en medewerkers samen aan de slag met praktijkvragen die leven binnen Spitters. Tot slot wordt het effect op de leercultuur in kaart gebracht via een eindevaluatie en worden de resultaten sectorbreed verspreid.
Uitbreiding van dit !dee is mogelijk naar andere typen warmtepompen, scenario’s of producten uit de duurzaamheidstechniek en vervolgens naar alle mkb-bedrijven die met leerlingen op locatie werken.
Voortgang
Nicole Leijen: “De sessies met de studenten waren ontzettend leuk en leerzaam. Het verbaasde me dat je zoveel van studenten kan leren. Ze hebben vaak een heel andere manier van denken, brengen andere ideeën in en dat zet ons ook weer op een ander spoor. Die frisheid is heel prettig. Wat ik ook heel fijn vond is dat ze zo gedreven waren om ons te helpen; die energie is aanstekelijk. Daarnaast hoop ik natuurlijk dat studenten door die sessies geïnteresseerd raken in een baan bij Spitters. We hebben ons kunnen presenteren als een innovatief en dynamisch bedrijf.
Creatieve input
Bliqsem heeft ook drie co-creatiesafari’s georganiseerd om input te krijgen op thema’s waar we mee aan de slag willen. We zijn een groeiend bedrijf; hoe bouwen we aan een gezonde structuur zonder al te veel managementlagen in te voegen? Een daaraan gerelateerd thema is hoe we ondanks die groei onze gemoedelijke cultuur vast kunnen houden, want dat is wel onze kracht. Tenslotte wilden we input ophalen over hoe we op een efficiënte manier beter om kunnen gaan met de pieken en de dalen in de instroom van opdrachten. Ook hier bracht Bliqsem weer inspirerende partners en een creatieve werkwijze in.
Videoreportage
Voor iedere sessie heb ik een aantal medewerkers gevraagd of ze mee wilden doen, want niet iedere sessie was voor iedere medewerker geschikt. Er is van iedere sessie en opdracht een videoreportage gemaakt zodat andere collega’s of geïnteresseerden kunnen terugkijken.
Toekomst
Onze medewerkers waren enthousiast over de sessies en zowel bij hen als bij de directie is er meer bewustwording dat er meer vormen van leren en ontwikkelen zijn dan alleen op het eigen werkveld of takenpakket. We willen ook zeker verder met de samenwerking met studenten en het leren van elkaar, alleen wordt het vervolg minder intensief. De ontwikkelde methodiek is zeker een aanrader voor branches die willen investeren in de 21e-eeuwse vaardigheden van hun personeel en zichzelf willen presenteren als aantrekkelijke werkgever.”
