IP2 Solutions ontwikkelt en realiseert innovatieve producten en diensten voor toepassingen in de medische markt, de beveiligingsmarkt en de hightech industrie. Een voorbeeld hiervan zijn slimme antennes voor de nieuwe generatie draadloze communicatie. IP2 Solutions is specialist in deze radiofrequentietechnologie (RF).
BEDENKERS
Daarnaast realiseert IP2 Solutions complete turn-key systemen: elektronica, software en embedded systemen worden tijdens het ontwikkelproces samengevoegd tot een compleet systeem. Voor de uitvoering van de Smart Photonics Uitdaging werkt IP2 Solutions samen met de Technische Universiteit Eindhoven, het Innovatiecluster Smart Photonics (Photon Delta) en LioniX International.
HET VRAAGSTUK
Smart fotonica, de technologie voor slimme chips die bewerkingen doen op basis van licht, is een internationale groeimarkt die voor Nederland zeer interessant is. In het bijzonder liggen er mogelijkheden op het raakvlak van fotonica en radiofrequentietechnologie (RF). Initatiefnemer IP2 Solutions zou op basis van deze nieuwe kennis graag een innovatieve applicatie ontwikkelen. Bij medewerkers in het mkb is echter nog maar weinig kennis van fotonica aanwezig. Ook heeft het mkb behoefte aan extra capaciteit, kennis en praktijkervaring op het gebied van RF-technologie.
“Deze tools zijn goed toepasbaar voor andere bedrijven en instellingen omdat veel mkb-bedrijven in een vergelijkbare situatie verkeren.”
IP2 Solutions
HET IDEE
Bekijk de video om snel een beeld te krijgen van dit MKB!dee
Met de Smart Photonics Uitdaging wordt kennis van RF-technologie en fotonica het mkb ingebracht. Langs diverse lijnen worden kennisontwikkeling, kennisdeling en het gezamenlijk gebruik van faciliteiten en investeringen in human capital bevorderd. Er komen bijvoorbeeld praktijkplaatsen voor stagiairs, afstudeerders en promovendi en leerwerkplekken waar studenten praktijkervaring kunnen opdoen. Medewerkers van bedrijven wisselen praktijkkennis en -ervaring uit met medewerkers van onderwijsinstellingen en andersom. Mensen uit het bedrijfsleven worden bij onderwijsinstellingen ingezet als docent en voor het bedrijfsleven wordt een curriculum op maat ontwikkeld.
Daarnaast worden concrete middelen ontwikkeld. Er wordt een leeromgeving gebouwd die e-learning en kennismanagement mogelijk maakt. Kennisoverdracht en kennisdeling worden bevorderd via een modern forum, een eigen socialmediakanaal, gamification en inzet van community-software.
Tot slot worden samenwerking, e-coaching en networking vergemakkelijkt door de inzet van slimme videoconferencing en andere communicatietechnologieën.
Voortgang
Peter Koomen: “Afgelopen jaar hebben we allereerst geprobeerd alle spelers in kaart te brengen die zich bezighouden met smart photonics. Wie houden zich daar al mee bezig en hoe ver zijn we eigenlijk? Dat zijn er niet heel veel, ontdekten we. Uit dat onderzoek bleek bovendien al snel dat het nog te vroeg is om smart photonics in onze telecom- en radarapplicaties uit te proberen, er is nog geen eindproduct beschikbaar en er zijn alleen prototypes beschikbaar. Een tegenvaller. De markt is eenvoudigweg nog niet zover dat er dergelijke slimme chipjes beschikbaar zijn voor onze antennetoepassingen in commerciële applicaties. Er is feitelijk nog best een lange weg te gaan voordat de beschikbaarheid er is en de prijs interessant genoeg is. De techniek is eenvoudigweg nog niet voldoende doorontwikkeld voor commerciële toepassingen. Schattingen gaan ervan uit dat het nog zomaar een jaar of vijf of zelfs meer kan duren.”
Andere insteek
“Op grond daarvan hebben we besloten om voor een andere insteek te kiezen. We weten inmiddels wie de marktpartijen zijn en hebben een eerste community bij elkaar gebracht. Binnen die community gaan we de nieuwste ontwikkelingen monitoren en projecten opzetten. We hebben mensen op cursus gestuurd en gaan ze hier verder in opleiden, gesprekken voeren, symposia bijwonen en technische universiteiten en kennisinstituten goed in de gaten houden. En we blijven nadenken over slimme applicaties. Zodat we er klaar voor zijn zodra de slimme chipjes wel beschikbaar komen. En daarmee voorkomen dat we dan niet in de eerste de beste valkuil trappen. Als het dan gaat om het toepassen daarvan, zijn wij de eerste.”
Energie hoog houden
“Dat betekent dat wij in de periferie alvast druk aan de gang gaan om de koppeling met smart photonics goed te krijgen. Intussen proberen wij de energie in de kenniscommunity hoog te houden en verder uit te breiden. Dat bundelen van alle kennis is ontzettend belangrijk. Zodat niet iedereen straks bij nul begint. Daarvoor is het nodig om het er veel met elkaar over te hebben, de ontwikkelingen te bestendigen. Dat betekent dat we de community steeds opnieuw moeten blijven injecteren. Hoe we dat gaan doen, dat zijn we verder aan het uitwerken.”
Onmogelijke mogelijk maken
“Natuurlijk is het jammer dat het zo loopt. Maar zo gaat dat nu eenmaal. We doen het moeilijke werk en willen het onmogelijke mogelijk maken. Tegelijkertijd moet er natuurlijk ook geld verdiend worden. Hoe voorkom je dan dat de aandacht verslapt? Wat dan helpt is het lonkende perspectief. Dat smart photonics USP’s gaat opleveren staat buiten kijf. Smart photonics gaat gegarandeerd onderdeel uitmaken van de toekomstige telecom- en radarapparatuur. Dan is het uiteraard wel nodig dat er partijen zijn die de toepassingen naar de markt kunnen maken. Wij zorgen er tot die tijd voor dat we actief blijven in deze specialistische wereld, om in de toekomst wél die unieke producten te kunnen realiseren.”
