De bedenkers
De Laat Koudetechniek is een familiebedrijf dat al bijna 60 jaar bestaat. Het bedrijf is over de hele wereld werkzaam in de industriële koel- en rijptechniek: denk aan vriescellen, koelcellen, rijpcellen en airconditioning. Voor dit idee zijn diverse partners ingeschakeld: projectmanager Berry Zumbrink, opleidingscentrum GOo en bedrijfsadviesbureau Jack & Puck. Ook de NKVL staat er achter, de branchevereniging voor luchtbehandeling en koudetechniek.
Het vraagstuk
Van fruit uit de supermarkt tot vaccinaties: bijna geen enkel product bereikt zijn eindbestemming zonder koudetechniek. Toch is de branche relatief onbekend en zijn er weinig gespecialiseerde en praktijkgerichte opleidingen. Daardoor stroomt jaarlijks meer personeel de branche uit dan in: gemiddeld 500 uitstromers tegenover 250 instromers. Veel van die uitstromers gaan met pensioen, want 20 procent van alle medewerkers is boven de 54 jaar. Maar ook jongere medewerkers vertrekken: ruim eenderde van de nieuwkomers is na een jaar alweer weg. Onderzoek laat zien dat dit vooral komt doordat er niet echt een leercultuur is. Medewerkers hebben weinig doorgroeimogelijkheden en leidinggevenden stimuleren ontwikkeling onvoldoende. Gevolg is dat bedrijven zich in steeds meer bochten moeten wringen om geschikt personeel te vinden en te houden. Een doemscenario dreigt: binnen tien jaar is de grootste groep werknemers met pensioen zonder dat er een nieuwe generatie is die hen kan vervangen.
Het !DEE
Mensen met affiniteit voor techniek worden om- of bijgeschoold in de koudetechniek. Ze volgen een nieuwe, praktijkgerichte opleiding waar ze leren met behulp van smart glasses, augmented-reality-brillen. Dit helpt om het ‘stoffige’ imago van de branche te verdrijven en maakt het leren efficiënter en effectiever.
Voor de opleiding worden kleinschalige leermodules ontwikkeld, die eventueel ook digitaal te volgen zijn. Deze modules worden verzorgd door externe experts, terwijl een mentor fungeert als algemeen aanspreekpunt voor de deelnemers. Bij de opleiding hoort ook een train-de-trainer-module waarmee medewerkers zich kunnen ontwikkelen tot trainer en coach.
De smart glasses worden op verschillende manieren gebruikt, bijvoorbeeld om medewerkers op afstand te laten coachen door experts. Dat levert materiaal op waar anderen van kunnen leren. Verder maakt de AR-bril het mogelijk om autocad-tekeningen te vertalen in 3D-modellen, waarmee monteurs zich beter kunnen voorbereiden op projecten.
Zodra de opleiding staat en de smart glasses werken, gaat De Laat Koudetechniek het idee verder uitrollen. Medewerkers van andere bedrijven kunnen zich dan bij De Laat scholen. Ook kunnen bedrijven onderdelen van de aanpak gebruiken in hun eigen interne opleiding.
De Laat gaat de opleiding promoten via de branchevereniging NVKL en de roc’s waarmee het bedrijf contacten heeft. Samenwerking met het Leerwerkloket wordt eveneens onderzocht.