De bedenkers

Riwo Engineering is een innovatief mkb-bedrijf uit Oldenzaal dat gespecialiseerd is in industriële automatisering en mobiele, machine- en procesbesturing. Riwo ontwikkelt bijvoorbeeld het besturingssysteem voor voerrobots die onder meer worden gebruikt in moderne kalverhouderijen. Voor MKB!dee werkt het bedrijf samen met Twinsense 360, een softwareontwikkelaar die gespecialiseerd is in 3D-, virtual reality- en augmented reality-oplossingen voor de maakindustrie.

Het vraagstuk

Riwo Engineering merkt dat het steeds lastiger is om medewerkers met de benodigde technische kennis én soft skills te vinden. Van service engineers wordt meer en meer gevraagd: de technische installaties worden ingewikkelder en engineers moeten communicatiever zijn. In te veel gevallen worden nu ervaren medewerkers ingezet om er maar zeker van te zijn dat het probleem wordt opgelost. Een gevolg is dat deze medewerkers weinig tijd hebben om hun specialistische kennis over te dragen aan junioren. Die krijgen op hun beurt onvoldoende gelegenheid om zich naar een hoger niveau van kennis en vaardigheden te ontwikkelen.

Het !DEE

Speciaal voor service engineers wordt een online leeromgeving ontwikkeld. Dat gebeurt vanuit Rimote: een bestaand platform van Riwo waarmee 24 uur per dag in voerrobots en andere automatiseringssystemen kan worden meegekeken.

Bij Rimote wordt een webapplicatie gemaakt die op telefoons en tablets te gebruiken is. Deze applicatie vertaalt gegevens uit Rimote in foto-, video- en 3D-modellen. Deze visualisaties helpen service engineers bij het oplossen van problemen in het veld. Ook kunnen de engineers met de applicatie hun technische kennis én hun persoonlijke vaardigheden (soft skills) oefenen.

Daarnaast wordt een lesmodule ontwikkeld over virtual, augmented en mixed reality bij service en onderhoud. Vijf service engineers van Riwo doorlopen deze module bij Saxion Hogeschool en testen de webapplicatie in het veld. Voor de verdere ontwikkeling maken de bedenkers minimaal tien andere mkb’ers enthousiast over dit project en zorgen dat twee daarvan op korte termijn gaan meedoen. Benieuwd naar het verhaal van dit project? Wim Spit (Riwo) en Albert Hoekstra (Total Reality) vertellen er meer over.