De bedenkers
Dit is het idee van drie technische bedrijven uit verschillende branches die met hetzelfde vraagstuk worstelen. Alle drie leveren zij een deel van de kennis voor de oplossing. De technische proces- en productkennis komt van Selmers Industrial, expert in pijpstraling en pijpcoating. De kennis over ontwikkeling en leertrajecten voor technische medewerkers wordt geleverd door Von Gahlen, producent van loden afschermingsproducten tegen radioactieve straling. De kennis van normering en kennisdeling komt voor rekening van Groba Grondbeheer, specialist in grondstromen.
Het vraagstuk
Voor sommige branches is specifieke, ingewikkelde kennis nodig. Veel van die kennis is niet op school te leren en is ook binnen de bedrijven nergens vastgelegd. Die zit alleen in de hoofden van de huidige medewerkers. Het kost nieuwe personeelsleden heel wat maanden om zich deze kennis eigen te maken. Is dat eenmaal gelukt, dan komt de volgende stap: hoe houd je die kennis up-to-date? In de praktijk blijkt de ontwikkeling van eenmaal opgeleide medewerkers nogal eens te stagneren. Een bijkomend probleem is dat er veel kennis verloren gaat doordat oudere personeelsleden met pensioen gaan en jonge medewerkers al na een paar jaar weer vertrekken. De grote vraag is: hoe zorg je in zo’n complexe situatie toch dat de kennis en vaardigheden van je technische personeel op het gewenste niveau zijn?
Het !DEE
Een online en offline platform helpt om de kennis en vaardigheden van medewerkers te ontwikkelen en te behouden. Allereerst gaat het om kennis en vaardigheden ván het technisch personeel. Zij kunnen op het platform online persoonlijke leertrajecten volgen, die met behulp van algoritmen worden aangepast aan hun leerbehoeften.
Daarnaast gaat het om kennis óver het technisch personeel, bijvoorbeeld over behaalde opleidingen en certificaten. Die informatie wordt vastgelegd in een digitale leerkluis, waarvan de medewerker zelf beheerder is. Zo gaat geen informatie meer verloren en neemt de medewerker die gegevens gedurende zijn hele loopbaan mee. Een nieuwe werkgever die toegang krijgt tot de kluis, is in één keer op de hoogte en kan zo zorgen voor een passend ontwikkeltraject.
Het platform krijgt een open architectuur. Voor andere partijen is het eenvoudig om hier met hun eigen toepassingen op aan te sluiten. Dit maakt het platform inzetbaar binnen het hele technisch mkb.