De bedenkers
Nutshell is een idee van reclamebureau Everybody Likes Penguins, dat zich bij de uitvoering en lancering laat inspireren door een klankbordgroep met vertegenwoordigers van geïnteresseerde organisaties. Dit zijn onder meer Hogeschool Utrecht, ROC Midden-Nederland, ICT-bedrijf Social Brothers en digitaal mkb-bedrijf Kaliber Interactive.
Het vraagstuk
De ontwikkelingen in de wereld van de digitale media, communicatie en softwareontwikkeling gaan razendsnel. Wie in deze wereld werkt, moet continu blijven leren. De eenvoudigste oplossing is zelf videotutorials kijken. Gaat het om heel gerichte vragen, dan zijn daar geschikte websites voor. Maar zeker voor grotere leervragen is dat niet genoeg. Wat dan? Bestaande opleidingen kosten vaak meer tijd dan de gemiddelde mkb’er of zzp’er vrij kan maken. Meerdaagse trainingen van grotere bureaus zijn kostbaar. En reguliere opleidingen bieden vaak niet de meest actuele kennis. Mensen die al in de digitale techniek werken, beginnen ook niet vanaf nul. Zij willen korte en effectieve trainingen om vanaf hun huidige kennisniveau de stap naar een nieuwe technologie te maken. Die zijn echter lastig te vinden.
Het !DEE
Nutshell is een platform voor kennisdeling. Mkb’ers en zzp’ers kunnen hier praktijkgerichte trainingen en workshops vragen en aanbieden. Het gaat om face-to-face-trainingen in combinatie met online verdieping door de cursisten zelf. Dit is de meest effectieve manier om kennis over te dragen, zo blijkt uit onderzoek van Columbia University.
De trainers zijn mkb’ers en zzp’ers uit het vakgebied. Via Nutshell geven zij naast hun reguliere werk korte trainingen aan kleine groepen deelnemers. Door hun kennis te delen, krijgen de trainers niet alleen extra inkomsten, maar ervaren ze ook meer zingeving in hun werk. En voor de deelnemers blijven de trainingen en workshops betaalbaar: de scholingskosten passen binnen het gebruikelijke uitgavengedrag van mkb’ers en zzp’ers.
Nutshell wordt in eerste instantie gelanceerd in de digitale wereld: ontwikkeling van digitale tools, websites en apps, online communicatie, contentcreatie, online media en advertising. Later kan het platform doorgroeien naar andere branches waar veel mkb’ers en zzp’ers actief zijn.