De energietransitie is door het klimaatakkoord een prioriteit geworden. Technologie speelt hierin een grote rol. Welke technologische innovatie als basis voor de verduurzaming zal dienen is nog onduidelijk. Maar één ding is zeker: om verduurzamen van energievoorziening in de bouw te realiseren, is het werven en versneld opleiden van vakmensen een must.
De bedenkers
Dit is een idee van sociale investeerder Venturias en adviesbureau voor de bouwsector Building Changes. Input vanuit de isolatiesector komt van Takkenkamp, een middelgroot isolatiebedrijf. Voor de coaching van seniors in de sector wordt samengewerkt met het vakopleidingsinstituut Bouwmensen. Verder werken mee: het kwaliteitsnomeringsinstituut KOMO, het certificeringsinstituut SKG-IKOB en Gaan in de Bouw, het opleidingsinstituut van gespecialiseerde aannemers.
Het vraagstuk
Een duurzame energievoorziening van woningen hoort bij de energietransitie die voortkomt uit het klimaatakkoord. Een dergelijke energievoorziening kan niet zonder goede isolatie. Momenteel worden per jaar 30.000 woningen verduurzaamd; vanaf 2021 moeten dat er 100.000 worden. Maar duurzame isolatie is vakwerk en er is een groot tekort aan vakmensen.
“Door gameprincipes toe te passen wordt leren leuk en motiverend. Deze digitale oplossing is bovendien bij uitstek geschikt om tegen marginale kosten landelijk uit te rollen bij de isolatiesector. “
Het !DEE
Bekijk de video om snel een idee van dit MKB!dee te krijgen.
Een motiverende campagne maakt het mogelijk versneld vakmensen voor de isolatiebranche te werven en op te leiden. Deze campagne wordt om te beginnen uitgevoerd in zogeheten krimp- en anticipeerregio’s in Limburg, waar veel behoefte is aan werk.
Onderdeel van de campagne is een wervingsgame die jongeren de bouw- en isolatiesector laat ervaren zonder drempels op te werpen. Doelgroep zijn leerlingen van het vmbo en praktijkonderwijs die nog leerplichtig zijn en een vervolgopleiding moeten kiezen. Aan de ene kant maken deze jongeren kennis met de sector, aan de andere kant worden ze door het spelen van scenario’s getest op hun geschiktheid.
Kandidaten die zich aanmelden, worden vervolgens op de werkvloer opgeleid via multimediale e-learnings die eveneens spel-elementen in zich hebben. Seniors uit de praktijk zorgen voor coaching on the job. Zij kijken op afstand mee hoe een kandidaat de stappen uit de e-learnings doorloopt. Voor seniors die dat willen, is een coachingsmodule beschikbaar. Kandidaten die de e-learnings met succes afronden, voldoen aan de eisen voor certificering.
Voortgang
Andries van Vugt, Organiq: “Met een brede coalitie van verschillende partijen zijn we aan de slag gegaan. SKG-IKOB heeft ons geholpen met vaktechnische richtlijnen: wat moet je precies allemaal weten en kunnen? Kenniscentrum Building Changes leverde input voor de didactische kant van het verhaal en maakte de verbindingen in de bouw. Daarnaast hebben we er een bouwpartner bij gezocht: het isolatiebedrijf Takkenkamp, met vestigingen over heel Nederland. De creatieve campagne hebben we laten doen door communicatiebureau Boerenjongens. Wij, van Organiq, hebben het concept voor onze rekening genomen, het testen en de uiteindelijke realisatie van het geheel.”
Ritje per limousine
“Inmiddels hebben we de gamified assessment ‘Ik ga het maken’ klaar voor gebruik. We hebben een aantal soft skills aan de testen toegevoegd. Met video’s en rollenspellen over betrouwbaarheid, flexibel denken en de competentie luisteren, bijvoorbeeld. Tijdens de ontwikkeling van deze quiz hebben we op verschillende momenten input gevraagd aan veertig vmbo-scholieren, verdeeld over twee focusgroepen. Zij hebben ons geholpen om de quiz net iets scherper te krijgen. Ook hebben we hen gevraagd welke prijzen motiveren om de quiz te spelen. Zo kunnen deelnemers straks een geldbedrag winnen om iets leuks met vrienden te gaan doen, of een ritje per limousine naar de bioscoop voor een avondje uit. De reacties op het concept zijn positief. Het bijzondere is dat zes van die jongeren inmiddels interesse hebben voor het vak, dus dat is al mooi meegenomen.”
Video’s over soft skills
“Ons idee houdt niet op bij de werving van nieuwe aanwas voor de isolatiesector. In dezelfde stijl als de quiz hebben we ook nog een aantal afleveringen gemaakt voor e-learning. Zodat jongeren die voor het vak kiezen alvast een basis aanleren. Dit vak leer je namelijk op de werkvloer. Laagdrempelig, met dezelfde acteurs die ook de quiz doen, geven we op bouwlocaties basiskennis mee over bouwfysica en koudebruggen maar we leggen ook uit hoe je machines vult. Alles bieden we aan volgens de methode van snack learning, in kleine blokjes, waar we meteen ook quizvragen over stellen.”
Nieuw imago voor de bouw
“Vanaf maart starten we met een pilot op een aantal scholen in krimpregio’s, te beginnen in Noord-Limburg en in de Achterhoek. Via posters, flyers en met behulp van docenten leiden we zoveel mogelijk schoolverlaters naar de quiz ‘Ik ga het maken’ toe. Vervolgens verzamelen we de feedback en daarna gaan we landelijk opschalen. Allereerst ten behoeve van de isolatiebranche. De contacten hebben we al, onder andere via Takkenkamp dat meerdere vestigingen in het land heeft. Maar dit concept kan natuurlijk veel breder worden uitgerold. Denk aan installateurs van zonnepanelen; ook daar is menskracht nodig. De bouw is een behoudende sector. Wij denken dat deze manier van werven bijdraagt aan een nieuw imago, met instroom van gemotiveerde mensen als resultaat.”
