De bedenkers
Dit idee komt uit de koker van het OpleidingsBedrijf Metaal (OMN) in Midden-Nederland. Hier zijn 80 bedrijven bij aangesloten, waarvan veertig met minder dan tien werknemers. Samen met roc’s biedt OMN vakopleidingen die aansluiten op de praktijk. Voor de mobiele leervaringshub werkt OMN samen met de Koninklijke Metaalunie, het opleidingsfonds OOM en het digitale platform O-zone. Deze partners geven adviezen, leveren materiaal en geven bekendheid aan het initiatief.
Het vraagstuk
Veel mkb-ondernemers in de metaal hebben hetzelfde profiel als hun oudere werknemers: conventioneel opgeleid, gevormd in de praktijk en vaak ouder dan vijfenveertig jaar. Leren is voor hen vooral iets wat plaatsvindt binnen het bedrijf. Daardoor komen nieuwe inzichten en innovaties niet makkelijk binnen. Bedrijven hebben vaak nog weinig affiniteit met toekomstgerichte vaardigheden (denk aan communicatie, samenwerken, kennisdelen en agile werken), ICT-toepassingen en hightech-oplossingen. Leren buiten het bedrijf biedt hiervoor een oplossing, maar die stap vinden vooral kleine bedrijven lastig te zetten. Werkgevers en werknemers weten niet wat voor opleidingen er zijn, wat het inhoudt om een opleiding te volgen en welke maatwerkoplossingen er zijn.
Het !DEE
Een mobiele ‘leerervaringshub’ verlaagt voor werkgevers en werknemers de drempel om opleidingen te volgen. Er wordt een bus ingericht waarmee een combinatie van digitale, virtuele, praktische en klassikale leervormen naar de bedrijven toegebracht wordt. Gebruikers van de hub ontdekken welke opleidingsmogelijkheden er allemaal zijn en waarom ontwikkeling belangrijk is. Ze krijgen de boodschap mee dat ontwikkelen op allerlei manieren kan en ook nog eens leuk is.
De hub heeft verschillende onderdelen. Één daarvan is de Techniek Challenge, een ‘serious game’ die gebruikers meeneemt langs alle technieken uit de metaal. Andere elementen zijn een virtuele las-unit, e-learnings, klassikale lessen en oZone, het e-learningplatform voor de techniek.
Kenmerkend voor de mobiele leerervaringshub is de combinatie van digitaal leren, virtueel oefenen en klassikale lessen. Deze aanpak is ook elders in te zetten. OBM Midden-Nederland deelt de resultaten met andere OBM-vestigingen en met andere samenwerkingsverbanden van mkb’ers. Benieuwd naar het hele verhaal achter dit project? Hans van Zelderen, Jessica van Dam en Astrid van der Horst vertellen meer over de MAKE Game.