DE BEDENKERS
Bij dit project slaan drie partners de handen ineen: SDS Ommen, een bedrijf in de in- en verkoop van stalen dak- en gevelsystemen, dak- en wandspecialist Schutte Dakbedekking en Nils Strategie, een bureau voor management consultancy. De ondernemingen zijn complementair. Binnen de eerste twee bestaat de noodzaak tot het zetten van vervolgstappen op het gebied van digitalisering. Ontbrekende kennis op dat gebied vult Nils Strategie aan.
HET VRAAGSTUK
Veel MKB-ondernemingen hebben hun automatisering niet op orde. Ondernemingen wachten te lang met digitaliseren. De vaak onverwachte hoge kosten van digitalisering (keuzetraject, implementatie en software kosten) én de ondoorzichtigheid van het aanbod in softwareoplossingen vormen een te hoge drempel om serieus met digitalisering te starten. Ook de kennis ontbreekt: meer dan 70% van de MKB-bedrijven geeft aan kennis en ondersteuning nodig te hebben.
Daarvoor worden vaak externe adviseurs ingeschakeld, terwijl het juist de eigen medewerkers zijn die de kennis in huis hebben over de eisen waaraan de software moet voldoen. Veel implementatieprocessen falen vervolgens omdat medewerkers onvoldoende hun werkwijze aanpassen aan de nieuwe, digitale oplossing. Werkprocessen, verandering van communicatie en gedegen training is nodig om implementaties succesvol te laten verlopen. Bovendien is het proces van digitalisering niet eenmalig, maar een aaneenschakeling van de digitalisering van deelprocessen. Het is daarom essentieel dat medewerkers de vaardigheid ontwikkelen om vereisten te benoemen, aangeboden oplossingen te evalueren en deze te implementeren.
HET !DEE
In dit project wordt de leercultuur van medewerkers versterkt door het aanleren van nieuwe vaardigheden. Medewerkers leren snel en eenvoudig processen te digitaliseren. De bedenkers ontsluiten op een innovatieve manier de kennis van medewerkers die nodig is om de behoefte vast te leggen waaraan de digitale oplossing moet voldoen. Dit gebeurt in de vorm van een digitaliseringstool die helpt om stap voor stap tot de juiste keuze van de concrete mogelijkheden voor digitalisering te komen.
Naast een vernieuwende manier van leren, ontwikkelen de bedenkers in het project ook een nieuwe manier van werken: een Agile-methodiek om oplossingen succesvol te implementeren. Hierbij ligt de focus op korte sprints, meetbaar resultaat en werken in kleine interactieve teams – een voor het mkb vernieuwende aanpak. Ook leren de medewerkers procesmatig werken en denken, software te gebruiken en voortdurend bij te dragen aan de optimalisatie van processen en steeds verdergaande digitalisering. De digitaliseringstool komt online beschikbaar voor iedere mkb-ondernemer die ervan gebruik wil maken.

Grazia Plaggenmersch van SDS Ommen in gesprek met Karien van Gennip, minister van SZW en Pieter Waasdorp, Directeur Ondernemerschap van EZK tijdens de feestelijke bijeenkomst op 21 maart 2022