De bedenkers
Bij dit idee trekken drie mkb-rederijen samen op. Boomsma Shipping heeft meer dan tachtig jaar ervaring in de binnenscheepvaart. JR Shipping heeft een vloot van containerfeeder, multipurpose en offshore service-schepen voor de kustvaart. De schepen van Van Wijngaarden Marine Services worden wereldwijd ingezet bij waterbouwkundige werken en andere offshore projecten. De rederijen werken samen met de online coöperatie 1 OCEAN, met AMICA Innovatie en met Mighty Networks, leverancier van community software.
Het vraagstuk
Hoewel het goed gaat met de maritieme sector, kampen kleine en middelgrote rederijen met een tekort aan technische kennis bij hun personeel. Bestaande opleidingen sluiten niet goed aan op hun behoeften. En werken jonge mensen eenmaal aan boord, dan doen ze weinig nieuwe kennis meer op. Door het werken met kleine kernbemanningen zijn er niet veel ervaren collega’s meer beschikbaar die hun kennis kunnen overdragen. Bovendien zijn de werknemers zelf niet zo gemotiveerd om bij te leren: de werkdruk is hoog en leren wordt van bovenaf niet erg gestimuleerd. Daardoor gaan de arbeidsproductiviteit en de concurrentiekracht omlaag.
Het !DEE
Technische medewerkers van kleine en middelgrote rederijen gaan met elkaar online leren. Ze vullen hun kennis aan met een speciale app en wisselen in kleine groepen ervaringen uit.
De nieuwe app heet LISA: de Learning and Intelligence Support App. Deze wordt gevuld met basiskennis van bedrijven, leveranciers en onderwijsinstellingen. Gebruikers krijgen deze kennis in de app op eigentijdse manieren aangeboden, met gebruikmaking van gametechieken.
Daarnaast ontmoeten ze elkaar in vijf tot tien ‘Mastermind’-groepen, elk voorzien van een begeleider. Een Mastermind-groep bestaat uit vijf tot zeven medewerkers met vergelijkbare functies. Zij bespreken praktijkcases met elkaar via online meetings en continu app-contact. Dat doen ze aan de hand van de leerdoelen die zij zelf belangrijk vinden voor hun vakgebied. Zo komen zij zelf aan het roer van hun ontwikkeling te staan. Benieuwd naar het verhaal van dit project? Peter de Smet en Gert-Jan Huisink vertellen er meer over.