De bedenkers
Lean Improvers optimaliseert bedrijfsprocessen in de industrie en helpt bedrijven om continu verbeteren tot onderdeel van hun cultuur te maken. Voor dit idee werkt Lean Improvers samen met vijf verschillende mkb-bedrijven uit de maakindustrie: jachtbouwer Wajer Yachts (jachtbouw), Ter Stege (beton- en timmerindustrie), Dubbeldam Groep (schadeherstelbranche en maakindustrie), Brinks Carrosserieën en machinefabriek KIG Heerenveen.
Het vraagstuk
Mkb-bedrijven in de maakindustrie worstelen met het binnenhalen, opleiden en behouden van technisch vaardig personeel. Soms laten ze medewerkers vertrekken die met de juiste begeleiding en structuur prima vakmensen hadden kunnen worden.
Bij veel bedrijven hebben de problemen vergelijkbare oorzaken:
- Het is moeilijk om tijd vrij te maken voor inwerken en opleiden.
- Het lukt ervaren vakmensen onvoldoende om hun kennis over te dragen aan nieuwe medewerkers, die met steeds minder basiskennis binnenkomen.
- Er zijn bijna nooit gestructureerde inwerk- en opleidingsplannen.
- Omdat ze producten op maat leveren, denken de bedrijven (ten onrechte) dat standaardisatie in het opleiden niet mogelijk is.
Het !DEE
Een branche-onafhankelijk stappenplan maakt het opleiden en ontwikkelen van mkb-personeel in de maakindustrie eenvoudiger. Dit stappenplan wordt gemaakt in samenwerking met de 5 deelnemende mkb-bedrijven. Onder leiding van Lean Improvers worden in elk bedrijf alle handelingen die nodig zijn om tot een eindproduct te komen, in kaart gebracht en gegroepeerd. Voor die groepen handelingen worden samen met de medewerkers standaard-werkinstructies gemaakt: korte lessen van 30 minuten over één onderwerp. Werkinstructies die zijn afgerond en getest, gaan naar de vloer. Daar volgen medewerkers de lessen, voeren de werkinstructies uit en geven de lessen vervolgens zelf. Zo leren ze allemaal hoe ze collega’s kunnen trainen. De lessen die klaar zijn, krijgen een plaats in het opleidingshandboek.
Vervolgens is het belangrijk dat er een lerende cultuur ontstaat. Voormannen, productiechefs en andere leidinggevenden spelen daarbij een sleutelrol. Zij gaan medewerkers coachen en faciliteren en worden hier zelf op hun beurt in gecoacht. Ook worden organisatorische maatregelen genomen om training en ontwikkeling een vaste plek in de organisatie te geven.
Als het stapppenplan eenmaal klaar is, wordt het beschikbaar gesteld aan de hele mkb-maakindustrie. Benieuwd naar het volledige verhaal van dit project? Arie Pieter van Wensveen en Jan-Jacob Altenburg vertellen er meer over.