De bedenkers
‘Bevorderen IT-Bouwmeesterschap’ is een idee van Valori, een onafhankelijk Nederlands kwaliteitsbedrijf voor ICT-systemen. Valori licht al dertig jaar ICT-systemen en projecten door op risico’s en weeffouten en helpt organisaties grip te krijgen en te houden op softwareontwikkeling.
160 Consultants ondersteunen klanten in heel Europa op strategisch vlak en borgen de kwaliteit van hun ICT-systemen. Het concept van bevorderen van IT-bouwmeesterschap is vertaald in een uniek concept in de markt waarbij gezamenlijk leren centraal staat: CodyCody.
Het vraagstuk
De vraag naar ICT en software-ontwikkeling heeft zo’n hoge vlucht genomen dat schaarste op de arbeidsmarkt is ontstaan. Zeker in het mkb zijn goede mensen lastig te vinden. Software-ontwikkelaars hebben daar zoveel te doen dat er zelden ruimte is voor scholing en ontwikkeling. Daar komt bij dat er in de ICT nog niet zo’n sterke leercultuur is en dat kennis van software engineering niet overal makkelijk toegankelijk is. De professionele groei van ontwikkelaars in het mkb komt door dit alles in het gedrang.
Het !DEE
Bekijk de video om snel een beeld van dit MKB!dee te krijgen.
Speciaal voor het mkb wordt onder de naam ‘IT-bouwmeesterschap’ een innovatief platform ontwikkeld waar beginnende en ervaren engineers beter en gerichter software leren ontwikkelen. Dat gebeurt op basis van Alchemist, een platform voor artificiële intelligentie (AI) dat nieuwe mogelijkheden voor kennisuitwisseling en scholing biedt. ‘IT-bouwmeesterschap’ krijgt drie onderdelen:
Ten eerste een gerichte methodiek en begeleidingsmateriaal waarmee organisaties de stap naar ‘IT-bouwmeesterschap’ kunnen zetten.
Ten tweede online technische content die helemaal is toegesneden op het werk van ontwikkelaars.
En ten derde een feedbackplatform waar ontwikkelaars volledig geautomatiseerd feedback krijgen op broncode die zij geschreven hebben. Eenmaal ontwikkeld, wordt het platform IT-bouwmeesterschap aan het onderwijs beschikbaar gesteld. Voor meer informatie kijk op CodyCody.nl
Voortgang
Wim Goes: “We zijn begonnen om een Shared Mental Model op te stellen: een vertrekpunt waarin duidelijk omschreven staat wat vanuit vakmatig perspectief goede software is. Zie het als een meetlat met criteria, waar je elke ontwikkelde regel code langs kunt leggen. Een generiek model dat uit veel verschillende onderdelen bestaat. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk om codes te ontwikkelen die anderen kunnen begrijpen. Dan helpt het bijvoorbeeld al als je een maximale regellengte afspreekt. Wij hebben per deelaspect kennis ontwikkeld die ontwikkelaars kan helpen, verzameld in wat wij ‘CodyCollege’ noemen. Met daaraan gekoppeld metingen om de voortgang per deelnemer te toetsen. Via goal setting gaan we vervolgens aan de slag. Scorekaarten laten zien hoe ontwikkelaars daadwerkelijk groeien in hun vak.”
Het leven erin brengen
“Om die basis echt goed neer te zetten, dat was een fikse worsteling. Want wat is goed en wat is niet goed? Zitten er dubbelingen in de definities en uitwerkingen? Daar hebben we ons behoorlijk op verkeken. We hadden een sessie van een aantal dagen op de hei nodig om daar uiteindelijk uit te komen. Het resultaat is gelukkig wel dat die basis nu ook echt staat. Ook hebben we dit jaar een set aan scorekaarten ontwikkeld en is het online leerplatform nagenoeg klaar. Nu moeten we alleen op verschillende kennisonderdelen nog content ontwikkelen. Deels moeten we dat materiaal nog schrijven. Vervolgens is het zaak om het leven erin te brengen. Zodat er daadwerkelijk sprake is van kennisdeling. Zodat vakmensen ook echt ervaringen gaan uitwisselen via het platform, discussies starten en waar nodig feedback krijgen van een coach.”
