DE BEDENKERS
Techniek Nederland is de ondernemersvereniging van technische dienstverleners, installatiebedrijven en de technische detailhandel. Zij treedt op als consortiumleider in dit project en is verantwoordelijk voor het projectmanagement. Techniek Nederland werkt samen met vijf mkb-installatiebedrijven: Wassink, Pactum, Wijco, Engberink en Alferink. Voor het ontwerp en monitoring van de ‘learning community’ leveren ROC van Twente, Hogeschool Saxion en Universiteit Twente een bijdrage. Diverse fabrikanten, leveranciers, woningbouwcorporaties en experts brengen hun kennis van nieuwe technologieën in en ‘De kracht van Anders’ ondersteunt het samenwerkingsverband.
HET VRAAGSTUK
Mkb-bedrijven in de technische installatiebranche spelen een belangrijke rol in de energietransitie. Ze zien veel kansen om bij te dragen, maar ervaren ook grote uitdagingen. Ze vinden het moeilijk om medewerkers mee te krijgen in de noodzakelijke nieuwe technologieën en de houding van medewerkers wordt als te afwachtend ervaren. De samenwerking tussen binnen- en buitendienst loopt ook nog niet goed; de buitendienst vindt dat de binnendienst allerlei dingen bedenkt die niet praktisch uitvoerbaar zijn en andersom klinkt het verwijt dat de buitendienst in problemen denkt in plaats van in oplossingen. Als laatste is er een urgent tekort aan goed opgeleide medewerkers. Mede dankzij deze knelpunten is de energietransitie nog te vaak een vergezicht voor medewerkers, terwijl het onderdeel van de dagelijkse praktijk zou moeten zijn.
HET !DEE
Techniek Nederland wil learning communities (leeromgevingen) opzetten bij vijf installatiebedrijven uit Oost-Nederland. Hiermee wil zij de leercultuur bij deze mkb-bedrijven versterken en leren onderdeel maken van de dagelijkse werkpraktijk. Dit doet zij door bouwprojecten in te richten als leeromgeving, waarbij medewerkers en leidinggevenden on-the-job en in kleine groepen worden voorbereid op de skills die de energietransitie vraagt.
Leren, werken en innoveren zijn in elkaar versleuteld, waardoor leren min of meer onopgemerkt gebeurt en beklijft. Medewerkers leren zo tijdens hun dagelijkse werkzaamheden over nieuwe technologieën en ondertussen biedt de community gelegenheid om elkaar – collega’s, experts, studenten en leerkrachten – te vinden, enthousiasmeren en te ondersteunen. In plaats van passief afwachten, gaan medewerkers via de leeromgeving samen met de leidinggevende aan de slag met concrete projectuitdagingen. Ook worden binnendienst en buitendienst bij elkaar gezet en uitgedaagd om gezamenlijk te werken aan oplossingen. Door docenten en leerlingen op te nemen in de leeromgeving, worden concrete stappen gezet in de aansluiting tussen onderwijs en bedrijfsleven. Techniek Nederland gebruikt de ervaringen van dit project om elders in het land vergelijkbare initiatieven te starten.