De bedenkers
ICT MKBO is een initiatief van drie ICT-bedrijven. Ifective maakt software om kennis efficiënter in te zetten binnen organisaties, zodat iedereen prettiger en effectiever werkt. Bij AVIT werken gespecialiseerde architecten en engineers aan infrastructurele oplossingen en de toepassing van geavanceerde technologieën. De Nieuwe Zaak is een e-commercebureau dat marketing verbindt met techniek. Het helpt B2B, retailers en merken bij het oplossen van digital commerce-vraagstukken, zodat ze kunnen groeien.
PPS: topcentrum E-commerce
De Nieuwe Zaak eCommerce B.V. is ook een van de partners in het topcentrum E-commerce. Hierin werken sinds 2016 achtentwintig e-commerce-bedrijven, vijf onderwijsinstellingen, Kennispoort Regio Zwolle, Provincie Overijssel en de 20 gemeenten van Regio Zwolle samen.
Het vraagstuk
De arbeidsmarktkansen van ICT’ers met een mbo-opleiding zijn erg laag. Dat is raar, want de ICT-sector heeft een groot tekort aan medewerkers. Bovendien zijn veel werkzaamheden in de ICT uitvoerend van aard en zouden mbo’ers die prima moeten kunnen uitvoeren. In de praktijk worden hier alleen hbo’ers voor gevraagd. Dat komt doordat de snelle veranderingen in de sector niet tijdig genoeg in het curriculum van mbo-opleidingen terecht komen. Ook is er onvoldoende aandacht voor het bijhouden van de ontwikkelingen binnen een systeem van een leven lang leren. Hbo’ers kunnen zich veranderingen gemakkelijker eigen maken, waardoor het lijkt alsof het werk alleen door hbo’ers gedaan kan worden.
Het !DEE
Bekijk de video om snel een idee van dit MKB!dee te krijgen.
ICT MKBO zorgt op twee manieren voor een betere aansluiting van mkb en mbo: door het opleiden van mbo’ers in de beroepspraktijk en het inzetten van hybride docenten.
De mbo’ers volgen het laatste deel van hun opleiding in de praktijk in plaats van op school. Bedrijven stellen in overleg met het roc het werkprogramma vast. Gezamenlijk ontwikkelen ze een leermethodiek, die tevens in de beroepspraktijk wordt ingevoerd, zodat ook zittende medewerkers de nieuwste ontwikkelingen mee krijgen.
Daarnaast werken mbo-docenten korte periodes naast hun leerlingen in de beroepspraktijk. De nieuwe kennis die zij opdoen, nemen ze mee terug naar school. Met het oog op de diplomering stellen ze bovendien ter plekke vast welk niveau van vakbekwaamheid de leerlingen hebben bereikt.
Op momenten dat de docenten in de beroepspraktijk zijn, nemen medewerkers van bedrijven hun lessen over. Mbo-leerlingen krijgen zo al vroeg een beeld van de eisen in de beroepspraktijk.
Voortgang
Projectleider Theo Ribbink: “We hadden aanvankelijk de ambitie om met dertig mbo-kandidaten dit project te starten, maar dat bleek te hoog gegrepen. Zoveel nieuwe medewerkers opleiden, dat kunnen de bedrijven niet aan. Daarom hebben we het aantal teruggebracht naar tien. In september zijn de eerste twee kandidaten gestart. Minder dan verwacht, maar dit tweetal was wel enorm gemotiveerd. In januari starten we met een tweede groep van acht; zij gaan een verkort traject van een half jaar doorlopen. De studenten krijgen eerst een aantal basislessen over werken in de IT-sector. Deze lessen worden verzorgd door hybride docenten, gerekruteerd onder bevlogen medewerkers van de ICT-bedrijven. De twee kandidaten die sinds september meedraaien op de werkvloer zijn heel erg enthousiast. ‘Ik leer hier in een week meer dan in een half jaar op school’, zei één van hen laatst. De bedrijven zijn ook tevreden. Zij vragen of ik nog meer van die gedreven kandidaten heb.”
Iedereen profiteert
“Het mooie is: iedereen profiteert van onze aanpak. Mbo’ers krijgen een verkorte route aangeboden naar een baan in de IT-sector. Zij hoeven niet meer eerst naar het hbo. Voor sommigen een aantrekkelijk alternatief, want niet elke student heeft zitvlees. Het ROC profileert zichzelf als instelling die dicht op het bedrijfsleven zit, en kan studenten een meer praktijkgerichte opleiding aanbieden. Bovendien doen docenten door de begeleiding van hun studenten extra praktijkkennis op over de werkvloer, kennis die zij kunnen gebruiken in hun opleidingen. En de bedrijven krijgen medewerkers die perfect aansluiten op wat er nodig is en die exact weten wat er van hen verwacht wordt.”
‘Potentie voor opschaling’
“Het concept is weliswaar beperkt in de praktijk getoetst, toch zie ik nu al potentie voor opschaling. Met nog meer ICT-bedrijven uit de regio zouden we het ROC extra faciliteiten kunnen bieden, zodat meer mbo-studenten van deze aanpak kunnen profiteren. Het ROC moet dan wel bereid zijn dat derde leerjaar anders in te richten, meer op bedrijven gericht. Nu lopen mbo’ers in het derde jaar een half jaar stage, onze aanpak gaat ervan uit dat studenten echt wel een jaar praktijkervaringen in bedrijven opdoen. Dat vergt van docenten bovendien dat zij een andere rol innemen. Ook andere ROC’s kunnen iets aan onze aanpak hebben.”
Mooie kans
“We hebben dit nu een jaar gedaan. Ik zou het graag ook nog een tweede jaar willen doen. Met de ervaringen van het eerste jaar is het mogelijk om het concept verder uit te bouwen. De studenten die deze route dit jaar doorlopen hebben, kunnen we als ambassadeurs inzetten om andere mbo-studenten warm te maken voor deze aanpak. Dit is namelijk een te mooie kans om te laten liggen.”
