De bedenkers
HoloMoves gebruikt mixed reality (MR) voor games die patiënten uitdagen tot bewegen. Hiervoor werkt HoloMoves samen met Bureau Nauta, dat gespecialiseerd is in interactieontwerp, serious games, animaties en innovatieve digitale projecten. Zij voeren dit MKB!dee uit in samenwerking met het bewegingsprogramma van het UMC Utrecht.
Het vraagstuk
De technische en digitale innovaties gaan zo snel dat software-ontwikkelaars ze nauwelijks kunnen bijbenen. Een van die ontwikkelingen is de augmented reality (AR)- of mixed reality (MR)-bril.
De MR-bril voegt virtuele objecten – hologrammen – toe aan de ruimte waar de gebruiker zich bevindt. De wereld wordt als het ware voorzien van een extra laag. Die is naar wens in te vullen met modellen, toepassingen of games. De gebruiker bestuurt de bril met spraak, hoofdbewegingen en handgebaren. De start-up HoloMoves zet de MR-bril in bij het ontwikkelen van exergames. Dit zijn beweeg-games voor patiënten in een ziekenhuis of revalidatiecentrum. Daar is behoefte aan, want gebrek aan beweging is in zorginstellingen een groot probleem. HoloMoves heeft echter moeite om software-ontwikkelaars te vinden die voor de MR-bril kunnen programmeren. De meeste ontwikkelaars zijn hiermee nog niet bekend. Omdat de vraag toeneemt, moeten er snel meer programmeurs worden opgeleid.
Het !DEE
Een groep van minimaal vier ontwikkelaars leert programmeren voor de HoloLens, de MR-bril van HoloMoves. Dat is zo complex dat het alleen goed te leren is in de praktijk. Daarom gebeurt het leren tijdens een echte opdracht: het maken van een beweeg-game voor zorgverleners van het UMC Utrecht. De ervaringen van de programmeurs worden verwerkt in een opleidingsplan voor MR-bril-ontwikkelaars; de ervaringen van de zorgverleners leiden tot een scholingsmodule over het stimuleren van beweging met een MR-game.
Zo slaat de oplossing drie vliegen in één klap. HoloMoves krijgt meer ontwikkelaars ter beschikking, de zorgverleners van UMC Utrecht krijgen een product waar ze iets aan hebben en er liggen producten waarmee andere software-ontwikkelaars en zorginstellingen hun voordeel kunnen doen. Ook slaat dit idee een brug naar het onderwijs: studenten van opleidingen zoals game-design kunnen bij het project stagelopen en de initiatiefnemers zijn bereid gastlessen te verzorgen in het hbo.