DE BEDENKERS
Iedema Projectstoffeerders is een familiebedrijf met 45 medewerkers. 94% van de medewerkers is man. De bedenkers maken verder gebruik van mensen uit het MKB !dee-netwerk en contacten uit het onderwijs.
HET VRAAGSTUK
Digitalisering, robotisering, wendbaarheid, een leven lang ontwikkelen en verduurzaming zijn thema’s die nu investeringen vragen maar waarvan de opbrengst pas op langere termijn zichtbaar is. Iedema Projectstoffeerders ondervindt een aantal belemmeringen om aan de slag te gaan met deze thema’s. De intrinsieke motivatie is beperkt aanwezig in de bedrijfscultuur mede als gevolg van de ‘machocultuur’ waarin weinig ruimte is voor ‘zachte’ onderwerpen. Ervaring ontbreekt, en de tijd en financiële ruimte is beperkt. Tegelijkertijd zien de bedenkers de noodzaak om de aansluiting met technologische ontwikkelingen te behouden en technische medewerkers in de toekomst inzetbaar te houden.
HET !DEE
In eerdere projecten bleek dat eigenaarschap van thema’s essentieel is voor succes. Dit eigenaarschap ontbrak nogal eens. In dit project is “eigenaarschap” daarom een
centraal thema. Het project bestaat uit twee onderdelen, het ontwikkelcafé en trajectteams. Het ontwikkelcafé biedt ruimte voor thema’s als persoonlijke ontwikkeling, wendbaarheid van medewerkers en veranderen. Het ontwikkelcafé vindt bij voorkeur fysiek plaats gedurende acht donderdagen. In het café komen collega’s uit alle disciplines van het bedrijf samen om te praten over de uitdagingen. Gasten moeten inspireren en inbreng stimuleren. Daardoor verwachten bedenkers dat medewerkers makkelijker tot een bedrijfsbrede dialoog komen. Het doel van het café is tweeledig: het komen tot mogelijke oplossingen voor de bovengenoemde uitdagingen en het creëren van eigenaarschap om ze aan te gaan.
Als tweede onderdeel gaan drie trajectgroepen daadwerkelijk met de uitdagingen aan de slag. Vanuit het ontwikkelcafé vormen bedenkers drie trajectteams die elk een uitdaging te lijf gaan. Het trajectteam bestaat uit een MT lid, een medewerker van kantoor en twee stoffeerders. In het trajectteam is geen hiërarchie en het team werkt onder begeleiding van een. Door inzet van deze procesbegeleider willen de bedenkers medewerkers inspireren en de basis leggen voor een cultuurverandering. Het resultaat moet een lerende organisatie zijn waaruit jaarlijks meerdere initiatieven komen op de gebieden van digitalisering, leren en ontwikkelen, circulair denken en milieuproblematiek.