De bedenkers
Binder Groenprojecten uit Poortugaal is een familiebedrijf dat werkt aan het ontwerpen en realiseren van professioneel groen. De M. van der Spek Groep in Benthuizen is een allround hoveniersbedrijf dat kleine en grote groenprojecten uitvoert. De twee bedrijven werken voor dit idee samen met scholen voor voortgezet speciaal onderwijs en praktijkonderwijs en entree-opleidingen van mbo-scholen.
Het vraagstuk
De bevolkingsgroei gaat steeds meer ten koste van de natuur. Een deel van de oplossing zit in het vergroenen van de stad. Hierdoor verandert de rol van hoveniersbedrijven. Zij zijn niet langer alleen maar beheerders van aangelegd groen; ze moeten in alle fasen van bouw en beheer een verband kunnen leggen tussen gebouwen en infrastructuur enerzijds en beplanting en water anderzijds.
Dit staat of valt met de kennis en kunde van hun personeel. Scholing en ontwikkeling zijn voor bestaande personeelsleden goed geregeld. Maar als het gaat om nieuwe personeelsleden, is dat anders.
Op de agrarische opleidingscentra loopt het leerlingaantal terug. Jongeren uit het praktijkonderwijs, voortgezet speciaal onderwijs en de entreeopleiding van het mbo kunnen deze terugval opvangen. Zij hebben weliswaar geen startkwalificatie, maar zijn met individuele stage-werktrajecten toch duurzaam inzetbaar te maken in het hoveniersbedrijf. Alleen zijn deze leerlingen vaak minder goed in de complexe taken die bij het nieuwe hovenierswerk horen. Ze hebben moeite om de benodigde persoonlijke certificaten te halen. Ook kunnen ze niet goed overweg met moderne vormen van scholing: zij leren vooral door zien, doen en herhalen. Een laatste probleem is dat het hovenierswerk steeds meer korte projecten omvat, terwijl deze leerlingen goed zijn in trajecten met veel herhaling. Er is dus een opleidingstraject op maat nodig.
Het !DEE
Groenbedrijven knopen groene duurzaamheid en sociale duurzaamheid aan elkaar. Zij zetten leerlingen zonder startkwalificatie in bij hovenierswerk voor de klimaat- en energietransitie. Daartoe gaat het laatste jaar van hun reguliere opleiding op de schop. In groepen van acht tot zestien deelnemers volgen de leerlingen een lesprogramma dat helemaal is afgestemd op het moderne hoveniersbedrijf. De docenten van de scholen en de leermeesters in de bedrijven verzorgen samen het onderwijs. Dat gebeurt helemaal op locatie: het klaslokaal is in het hoveniersbedrijf en de docenten, leermeesters en leerlingen zijn dat ook. Het gedroomde einddoel is de vergroening van een of meer gebouwen van de deelnemende scholen. Op termijn worden alle projectresultaten ter beschikking gesteld aan andere bedrijven en scholen.