De bedenkers
Alle partners achter dit idee zijn actief in de regio’s Deventer en Flevoland. Het gaat om de ict-bedrijven Toomba en Syscon (lid van DGTL District) en MapGear, MSML en Programic (lid van Deventer Informatiestad). Zij werken samen met de hogescholen Saxion en Windesheim en het Centre of Expertise TechYourFuture. Het kennisplatform Deventer Informatiestad fungeert als coördinator en projectleider.
Het vraagstuk
In en rond Flevoland en Deventer is een nijpend tekort aan ict’ers die kunnen omgaan met nieuwe technologieën en complexe klantvragen. Daardoor lopen mkb-bedrijven omzet mis. Vergeleken met grote bedrijven komen zij ook minder makkelijk aan nieuw personeel. Ze hebben vaak geen scholingsprogramma’s en kennis van persoonlijke ontwikkeling in huis en ict’ers vinden ontwikkelmogelijkheden juist het belangrijkste kenmerk van een aantrekkelijke werkgever. Kleine en middelgrote bedrijven moeten zich dus op andere manieren onderscheiden, bijvoorbeeld door banen en teams ontwikkelgericht vorm te geven en medewerkers te coachen op de werkplek. Op dit moment is daar in het mkb nog onvoldoende zicht op.
Het !DEE
Jonge ict’ers – werknemers en studenten – van de deelnemende bedrijven en kennisinstellingen ontwerpen zelf hun ideale ontwikkelingsomgeving. In twee regionale leergemeenschappen (DGTL District en Deventer Informatiestad) gaan ze met steun van ondernemers en experts aan de slag. Ze gebruiken actieve werkvormen zoals ‘hackathons’ om de contouren van een ontwikkelingsprogramma te ontwerpen. Vervolgens wordt voor elk van de vijf bedrijven een traject op maat gemaakt. Dat omvat zowel ontwikkelingsactiviteiten binnen als buiten het bedrijf. Medewerkers van de bedrijven nemen daaraan deel. Een coach zorgt voor begeleiding en praktijkonderzoekers brengen de ervaringen in kaart. De uitkomsten worden vertaald naar een praktijkpublicatie en een praktijkleergang met voorbeelden voor andere mkb-bedrijven. Ook komt er een congres om de ervaringen te delen en andere mkb-bedrijven te enthousiasmeren. Benieuwd naar het verhaal van dit project? Patrick Berends en Trea van der Vecht vertellen er meer over.