De bedenkers
Aannemersbedrijf NTP inspireert het mkb om zich in te zetten voor een duurzame wereld. Dat doet het bedrijf onder andere door circulaire infraprojecten te realiseren en met eigen initiatieven zoals Grasfalt, een innovatief asfaltmengsel dat voor besparing van fossiele grondstoffen zorgt. Organisatieadviesbureau deBreedte is gespecialiseerd in participatieprojecten en ketensamenwerking. SamenWerkt is een trainings- en adviesbureau gericht op effectieve en gelijkwaardige samenwerking in teams en organisaties.
Het vraagstuk
Op basis van de ondernemersgeest en de aanwezige kennis en ervaring zou het mkb een grote technische en creatieve bijdrage kunnen leveren aan de klimaat- en energietransitie. Maar dat gebeurt vaak niet. Deels komt dat door het heersende economische model, waarin het draait om laagste prijzen en contracten met afkoop- en boeteclausules. Maar ook omdat ondernemers en werknemers in het mkb minder goed zijn in het effectief organiseren van innovatie. Ze zijn vooral goed in hun vak.
Als gevolg hiervan komt de innovatie in het mkb niet echt tot bloei. Kleine en middelgrote bedrijven investeren maar zeer beperkt in menselijk kapitaal; aandacht en middelen gaan vooral uit naar het ‘draaiend houden van de toko’. In de spaarzame marges proberen mkb’ers zelfstandig innovatie te realiseren, maar dat lukt vaak niet. Kan het ook anders?
Het !DEE
Grasfelt dient als casus voor de ontwikkeling van een ontwikkel- en organisatieprincipe dat in het mkb zowel innovatie als investeringen in menselijk kapitaal mogelijk maakt. Bij ‘gelijkwaardige ketensamenwerking’ werken alle schakels in een keten op gelijke voet aan een gezamenlijk doel.
Als uitgangspunt dienen eerdere ervaringen van de initiatiefnemers met succesvolle ketensamenwerking. Die ervaringen worden ingezet voor de verdere ontwikkeling van Grasfalt, een innovatief product dat in de wegenbouw CO2-uitstoot en gebruik van minerale grondstoffen kan beperken. Doel is het opzetten van een gelijkwaardige, succesvolle en effectieve samenwerking in de hele keten van opdrachtgever, opdrachtnemer, financier, producent, leverancier en verwerker.
Het resultaat is een training over gelijkwaardige ketensamenwerking en een roadmap om via ketensamenwerking een innovatief product te ontwikkelen. Na afloop zijn deze training en roadmap beschikbaar voor andere bedrijven en instellingen. De resultaten worden gedeeld op een congres.