De bedenkers
Weforsea Shipping is een managementbedrijf dat zeevisserijbedrijven helpt met het onderhoud, de technische instructie en de aansturing van hun schepen, maar ook met strategisch visserij-advies. De langetermijnambitie van Weforsea Shipping is om samen met andere ondernemers de verouderde vissersvloot te vervangen door innovatieve schepen. VMB Automation levert in dit project de kennis van augmented reality. Het idee wordt uitgeprobeerd op twee vissersschepen die Weforsea Shipping beheert: de Z300 en de UK225, een innovatief schip uit het masterplan duurzame visserij.
Het vraagstuk
De maritieme sector staat voor de opdracht de CO2-uitstoot terug te dringen, bijvoorbeeld met hybride en elektrische motoren en andere nieuwe technieken. De ontwikkelingen volgen elkaar in hoog tempo op en toekomstbestendige schepen staan bol van innovaties. Veel vissers kunnen daar nog niet mee overweg. Op dit moment bestaat bijna de hele vissersvloot nog uit traditionele schepen. Voor bemanningsleden is het een hele overgang: van klassieke schepen met dieselmotoren waarop je alles ad hoc oplost naar schepen met hybride aandrijving, balanstanks, sensoren en datagestuurde systemen. Bijscholing is noodzakelijk, maar daarvoor ontbreekt de tijd. Vissers zijn meestal van maandag tot vrijdagavond op zee en dat maakt hun vrije zaterdag extra kostbaar. Er zijn dus andere oplossingen nodig.
Het !DEE
Met ‘Geen zee te hoog’ leren bemanningsleden tijdens het werk. Een AR-bril wordt uitgerust met software voor instructie en training on-the-job. Personeelsleden krijgen op afstand hulp van een fleet manager en experts om het werken met nieuwe apparatuur onder de knie te krijgen. De fleet manager en de experts zien alles wat de gebruiker van de bril ziet, op hetzelfde moment. Zij voegen uitleg toe in en bij de beelden. Het systeem slaat de uitlegsessies op, zodat deze kunnen worden herhaald. De aanpak is praktijkgericht en past goed in de dagelijkse werkzaamheden van maritiem personeel. Bovendien kan het systeem makkelijk worden aangepast aan nieuwe innovaties. Een bijkomend voordeel is dat een deel van de technische mankementen nu gelijk op zee wordt opgelost. Schepen hoeven dan minder vaak tussentijds terug naar de haven. Na een succesvolle pilot op de deelnemende schepen kunnen ook andere scheepseigenaren van het systeem gebruikmaken.