De bedenkers
Twee spuitgietbedrijven slaan de handen ineen. Else Plastic is sinds 1964 specialist in hoogwaardig spuitgietwerk en De Wit Plastic is expert in het spuitgieten van doppen en afsluitingen voor huishoudchemicaliën en personal care-producten. Zij werken samen met Gilde-BT, een toonaangevende organisatie in opleiden, softwaresystemen voor opleidingsmanagement- en subsidiebeheersystemen en outsourcing.
Het vraagstuk
Spuitgietbedrijven merken dat het steeds moeilijker wordt om technisch personeel aan te trekken en te behouden. Gemiddeld genomen zijn de bedrijven vrij klein, en dan het valt het niet mee om geschikte medewerkers te vinden en naar het vereiste niveau van vakmanschap te brengen. Elk spuitgietproduct is uniek, ook al is het materiaal hetzelfde. Dat maakt dat de benodigde praktijkkennis en -vaardigheden niet of nauwelijks op school of in cursussen te leren zijn. Ze zitten vooral in het hoofd van de huidige operators, en die beleven niet veel plezier aan het opleiden van nieuwe collega’s. Een bijkomend probleem is dat veel ervaren operators in de richting van hun pensioen gaan. Daarmee dreigen hun kennis en vaardigheden verloren te gaan.
Het !DEE
Een interne opleidingsmethodiek maakt het mogelijk om nieuwe en bestaande medewerkers op de werkplek op te leiden. Vier opeenvolgende blokken vormen samen een doorlopende leerlijn. Er is een blok voor nieuwe medewerkers (onboarding), een voor huidige medewerkers, een voor operators en een voor ploegleiders. De gebruikte lesmethodes verschillen per blok, afhankelijk van wat er nodig is. Soms gaat het om e-learning, in andere gevallen om leren in de praktijk. Wel leggen alle medewerkers aan het eind een ‘proeve van bekwaamheid’ af, waarbij ze onder het toeziend oog van een mentor langere tijd zelfstandig aan het werk zijn.
De e-learningmodules worden op maat aangeboden. Cursisten kunnen zelf leereenheden kiezen en die op eigen tempo doorwerken. Daarbij is het materiaal zo ingericht dat ook medewerkers met niet-Nederlandse achtergronden ermee uit de voeten kunnen. Met geringe aanpassingen is de methodiek ook bruikbaar bij andere bedrijven in de sector.
Werkplekleren binnen de Else Goep
Inmiddels is het project afgerond en worden nieuwe medewerkers bij Else Plastic op de werkvloer opgeleid via de nieuwe methodiek. Wim Schrauwen, directeur Else Groep: “De opleiding brengt rust voor de nieuwkomers. Er wordt aandacht besteed aan wat ze moeten leren en dat geeft structuur. De medewerkers die al langer meelopen vinden het heel verhelderend om het proces een keer op papier of via e-learning te zien, heel pragmatisch, ondanks dat ze eigenlijk alles wel weten. En wij merkten dat er tussen de medewerkers onderling verschillend gedacht werd over hoe je met bepaalde apparatuur omgaat. En nu is het duidelijk: dit wordt er verwacht en dit is de norm.”