DE BEDENKERS
Dit idee is een initiatief van een samenwerking tussen bedrijven in de gemeenten Uden en Landerd, die in de toekomst samenvoegen tot de gemeente Maashorst. Ondernemersvereniging UOV De Kring verbindt vijf lokale bedrijven voor het project: Derks Autogroep, specialist in de mobiliteitsbranche, Chain Logistics, logistiek dienstverlener, Estillon, producent van ondervloeren en -tapijten en Van Boxtel Elektro, actief in industriële automatisering, elektro-, agro- en beveiligingstechniek. Iedere partner vertegenwoordigt een specifiek domein. Zo vormen ze samen een afspiegeling van het regionale mkb.
HET VRAAGSTUK
Zowel (middel)grote als kleine bedrijven in de regio lopen tegen belemmeringen aan op het gebied van leren en ontwikkelen. Middelgrote bedrijven zien het aantal jongeren in de regio teruglopen, terwijl vergrijzing juist zorgt dat oudere medewerkers stoppen. Daardoor ontstaat personeelstekort en dreigt kennis verloren te gaan. Daarbovenop maakt de snelheid van technologische ontwikkelingen dat opleidingen onvoldoende aansluiten bij de gevraagde competenties, kennis en vaardigheden.
Bij kleinere bedrijven vraagt de dagelijkse bedrijfsvoering veel aandacht, daardoor is investeren in ontwikkeling en transitie lastig. Het stimuleren van een leercultuur is binnen deze bedrijven vaak (nog) geen aandachtspunt of te lastig om te organiseren. Daarnaast vinden medewerkers het niet vanzelfsprekend om zelf de regie te nemen in leren en ontwikkelen.
HET !DEE
Het doel van dit project is om mkb-bedrijven te helpen om een regionale leercultuur te creëren. Om dat waar te maken zorgen ze voor een intensieve samenwerking tussen bedrijven, met een totaalaanpak die zich richt op gezamenlijke kennisdeling en -ontwikkeling. Door medewerkers en studenten samen te laten deelnemen aan opleidingen en trainingen leren zij van elkaar en vindt meer vakinhoudelijke afstemming plaats. Daarmee is de volgende generatie goed voorbereid op de arbeidsmarkt.
De totaalaanpak bestaat uit meerdere onderdelen, beginnend met een opleidingsscan die de leer- en ontwikkeldoelen in beeld brengt. Daarna wordt in werkateliers een beeld gecreëerd van de eisen van de toekomstige arbeidsmarkt, waarbij aandacht is voor de digitale-, energie- en klimaattransitie. Binnen mentorgroepen worden deelnemers samengebracht en krijgen ze professionele begeleiding, stimulatie en inspiratie. De daadwerkelijke trainingen en lesprogramma’s worden vormgegeven binnen een nieuwe ‘Maashorst Academy’, een gezamenlijke bedrijfsschool waarbij de afzonderlijke bedrijven gezamenlijk investeren in scholing en ontwikkeling van medewerkers. Daarnaast wordt door de partners gezamenlijk geïnvesteerd in een online leeromgeving, die later met aantrekkelijke prijzen ook voor kleinere bedrijven beschikbaar komt.