De bedenkers
De onderwijskundige kennis in dit project komt van CRAFT education, een bedrijf dat het leren voor scholen en bedrijven organiseert. De praktijkomgeving is die van BMO Automation, producent en leverancier van automatiseringsoplossingen in de metaal- en kunststofindustrie. De software wordt gemaakt door The Barn, ontwikkelaar van serious games waarin mensen complexe problemen ervaren in een virtuele omgeving.
Het vraagstuk
Technische bedrijven zoals BMO Automation willen dat medewerkers opgedane kennis meteen kunnen toepassen in de praktijk. Vaak valt dat tegen: wat mensen in theorie leren, blijkt in de praktijk toch anders te werken. Medewerkers die een machine moeten leren bedienen, maken zich vooral de trucjes eigen en begrijpen niet goed genoeg waaróm handelingen op een bepaalde manier uitgevoerd worden. Dat komt voor een deel door het hoge tempo van de instructeurs; de kennis blijft daardoor niet hangen. Voor de instructeurs zelf is de situatie ook niet ideaal. Zij zijn veel tijd kwijt met het een-op-een begeleiden van collega’s. Vaak moeten ze kiezen: hun eigen werk laten liggen of de training afraffelen.
Het !DEE
De praktijk wordt nagebootst in CRAFT simulation, een virtual reality game. In eerste instantie gaat het om de werking van machines, het werkterrein van BMO Automation. Gebruikers kunnen in de game op eigen tempo de machines leren bedienen en krijgen daarbij direct de theorie uitgelegd. Instructeurs hoeven nog maar één keer uitleg te geven, daarna gaan de medewerkers zelf met de game aan de slag. De instructeurs hoeven dan alleen nog beschikbaar te zijn als vraagbaak en komen weer toe aan hun eigen werk.
CRAFT simulation kenmerkt zich door de nadruk op de didactische structuur. De game is gebouwd rondom de Know How-methode die door CRAFT education is ontwikkeld. Deze methode gaat uit van het zogeheten ‘4C/ID-model’: ingewikkelde taken kunnen beter in hun geheel worden aangeleerd dan in delen aangeboden. Ook bouwt de methode voort op gametheorieën waarin mensen leren denken als experts.
Behalve materiaal specifiek voor BMO wordt in dit project ook basissoftware en standaardlesmateriaal ontwikkeld waarmee andere bedrijven hun voordeel kunnen doen. Branche-organisaties Metaalunie en FME zijn bereid hier een rol in te spelen.