De bedenkers
Voor dit idee bundelen 5 mkb-ondernemingen in de metropoolregio Rotterdam-Den Haag de krachten. Het gaat om de aannemers Van Dijk Maasland, Kroes en Verboon Maasland, het ingenieursbureau Gebiedsmanagers en het bureau voor talentontwikkeling TobiZ. Zij werken nauw samen met de gemeentes Delft en Schiedam en met de opleidingen civiele techniek van Hogeschool Rotterdam en ROC Mondriaan in Den Haag. Deze opleidingen krijgen in 2020 een nieuw programma, waarin het bedrijfsleven een integrale rol speelt.
Het vraagstuk
Kleine en middelgrote infra-bedrijven hebben moeite om technisch talent aan te trekken. Trainees zijn heel gewild, want er is veel werk en het personeelstekort groeit. De grote bedrijven in de sector profileren zich daarom met multidisciplinaire projecten, al dan niet in het buitenland, en brede traineeships. Daar kan het mkb niet tegenop.
Een ander probleem is dat de infrawereld snel verandert. Projecten worden ingewikkelder, technologie wordt belangrijker en alles gaat sneller. Dat stelt nieuwe eisen aan de samenwerking tussen gemeentes, ingenieursbureaus en aannemers – de ‘infradriehoek’. Maar hoe groeien startende technici in het mkb daarin mee?
Het !DEE
De Civiel 360-academie maakt het mkb aantrekkelijker voor starters in de civiele techniek. Zij krijgen door de partners een traineeship aangeboden. In twee jaar maken ze kennis met de hele infradriehoek: ze werken acht maanden bij een gemeente, acht maanden bij een ingenieursbureau en acht maanden bij een aannemer. Zo leren ze vanuit al deze perspectieven denken en handelen. Ook ontdekken ze wat het best bij hen past. In aanvulling hierop verrijken de betrokken mkb-bedrijven het nieuwe opleidingsprogramma civiele techniek van Hogeschool Rotterdam en ROC Mondriaan met casussen en (stage)projecten.
In het begin is er in de Civiel 360-academie plaats voor zes trainees per twee jaar. Daarnaast bieden de partners met zijn allen jaarlijks achttien stage- en afstudeerplekken aan. Deze aantallen kunnen groeien als meer partners zich aansluiten. Als de Civiel 360-academie eenmaal staat, is het concept ook bruikbaar in andere provincies en sectoren. Benieuwd naar het verhaal van Marco Mabelis en Richard Walet? Je leest het hier.