DE BEDENKERS
Softwarebedrijf Cadmes is een officiële ambassadeur van Smart Industry en helpt organisaties om de digitalisering te versnellen. Productiebedrijf J vd Mortel maakt al ruim 30 jaar hoogwaardige hekwerken en poorten. Cadmes en J vd Mortel zijn als partners een samenwerkingsverband aangegaan. Penvoerder Cadmes is leverancier van software voor bedrijven in de maakindustrie, waaronder J vd Mortel, die willen groeien en innoveren.
HET VRAAGSTUK
Kennis wordt steeds belangrijker in de snel veranderende maakindustrie en daarom investeren bedrijven steeds meer in de ontwikkeling van hun mensen. Medewerkers hebben steeds nieuwe (digitale) vaardigheden en kwaliteiten nodig om het werk goed te kunnen blijven doen. De huidige leercultuur van J vd Mortel bestaat uit een intern leertraject om specifieke (proces)kennis op te doen. Nieuwe medewerkers en stagiaires leren daardoor in korte tijd hoe ze hun taken kunnen uitvoeren, maar er is geen gedegen opleidingsplan. Medewerkers volgen soms externe cursussen, maar de informatie daaruit ebt na verloop van tijd weg. Bovendien gaat her- en bijscholing op korte termijn ten koste van de productiviteit. J vd Mortel is op zoek naar manieren om de leercultuur duurzaam te verbeteren.
Het !DEE
De projectpartners willen het gedrag binnen J vd Mortel duurzaam veranderen en de leercultuur versterken. Daartoe ontwikkelen ze een leerplatform dat on demand beschikbaar is. J vd Mortel faciliteert werknemers in ruimte, tijd en middelen (gelegenheid) om gebruik te maken van het leerplatform. Het platform bevat onder andere modules voor specialistische en technische vaardigheden met het oog op de toekomst, zoals omgaan met digitalisering en robotisering.
Naast het leerplatform starten de partners een offlineprogramma, in co-creatie met andere bedrijven en onderwijsinstellingen. In dit programma wil Cadmes workshops, bootcamps en traineeships organiseren die bestaan uit een mix tussen theorie en praktijk. Deze zullen gericht zijn op Smart Industry en skills-programma’s. Ook biedt Cadmes bedrijven de gelegenheid om te experimenteren met vraagstukken uit de praktijk waarin nieuwe kennis en ontwikkelingen samenkomen. Het offlineprogramma start begin 2022, in verband met COVID-19.
Dit plan draagt bij aan een groter aanbod van beter inzetbaar personeel in de sectoren techniek en ICT. Ook versterkt het de leercultuur bij mkb-bedrijven.