De bedenkers
Bouwmensen Eindhoven/Tilburg is onderdeel van Bouwmensen, een coöperatieve vereniging van bouw- en infraopleidingsbedrijven. Voor dit idee werken zij samen met Stam en de Koning en Huybregts Relou Bouw, twee innovatieve bouwbedrijven in de regio Eindhoven. Stam en de Koning is een middelgroot bedrijf, Huybregts Relou is onderdeel van de landelijk opererende VB Groep. De expertise op het gebied van om- en bijscholing komt van Instituut Broers, een particuliere opleider uit Tilburg die zowel mbo-opleidingen als bedrijfsopleidingen verzorgt.
Het vraagstuk
De bouwsector verkeert in een transitie. Aan de ene kant blijft er vraag naar traditioneel vakmanschap. Aan de andere kant moet de bouw inspelen op ontwikkelingen als kortere bouwtijden, de energietransitie, verduurzaming en nieuwe technologieën, zoals 3D-printen, internet of things en robotica. Dat vraagt om andere kennis en vaardigheden. Langzamerhand ontstaan er nieuwe beroepen binnen de bouw, vooral op het gebied van logistiek en ICT.
Bestaande medewerkers moeten dus worden om- en bijgeschoold, maar in het mkb gebeurt dat onvoldoende. De oorzaak ligt zowel bij de opleidinginstituten als bij de bedrijven. Veel opleidingen zien niet precies waar de bedrijven behoefte aan hebben. Hun opleidingsaanbod sluit niet aan en is te schools van opzet. Bedrijven denken op hun beurt dat scholing de investering in tijd en geld niet waard is. Het gevolg: een gebrekkige leercultuur en te weinig scholing op de werkplek.
Het !DEE
Middelgrote en grote bouwbedrijven gaan samen werknemers in de regio Eindhoven/Tilburg motiveren voor leren op de werkplek. Eerst wordt met behulp van de Kennismonitor© in de hele bouwketen de actuele kennisbehoefte in kaart gebracht. Op basis daarvan worden ‘leerchunks’ samengesteld: afgebakende informatie-eenheden die bij de kennisbehoeften passen. Bijvoorbeeld korte filmpjes, opdrachten, infographics en quizvragen. De leerchunks komen op een digitaal platform te staan.
Medewerkers kunnen de leerchunks online of via een mobiele app raadplegen zodra zij in de praktijk tegen een vraag aanlopen. Op basis van hun leer- en zoekgedrag ontvangen ze bovendien een persoonlijk opleidingsaanbod, al dan niet in de vorm van leerchunks. Het ontwikkelde materiaal is voor de hele bouwketen relevant en kan ook door andere bedrijven en instellingen worden gebruikt.