DE BEDENKERS
Voor dit project werken vijf mkb-ondernemingen in de agrifoodsector samen. Zij hebben alle een andere, specifieke rol in de keten. Bakkerij de Paauw is een productiebedrijf van bakkerijproducten. Uitzendbureau Hobij, gespecialiseerd in de agrifoodsector, levert de benodigde medewerkers voor die productiewerkzaamheden. Open Seas en Amacore zijn distributeurs van visproducten, en logistiek dienstverlener Trans-Imex is gespecialiseerd in transport. Om zo veel mogelijk collega-mkb’ers in de agrifoodsector te bereiken, werken de bedenkers samen met Platform Ondernemend Meierijstad (POM), een regionaal ondernemersinitiatief uit Veghel, en Agrifood Capital.
HET VRAAGSTUK
De bedenkers ervaren allemaal hetzelfde interne knelpunt in het up-to-date houden van de capaciteiten en vaardigheden van hun medewerkers. Bij mkb-bedrijven ligt de focus vooral op de korte termijn. Daardoor is er in de dagelijkse praktijk een gebrek aan tijd om kennis en vaardigheden te verbeteren. Daarnaast belemmert het profiel van de medewerkers de ontwikkeling van vaardigheden. Medewerkers zijn veelal relatief laagopgeleid en hebben niet altijd Nederlands als moedertaal. Ook zijn de betrokken bedrijven vaak te klein om een of meer HR-professional(s) aan te nemen. Hierdoor ontbreekt de kennis over een goede aanpak voor de ontwikkeling van vaardigheden van de medewerkers.
HET !DEE
Het samenwerkingsverband ontwikkelt een digitaal medewerkersplatform, waardoor in alle bedrijven een brede leercultuur ontstaat. Medewerkers kunnen met behulp van het platform op hun eigen niveau hun vaardigheden verbeteren. Zij kunnen het ontwikkelplatform meertalig gebruiken, waardoor taalbarrières wegvallen. Doordat de bedenkers actief deelnemen aan de beoogde ontwikkeling, sluit het platform optimaal aan bij de behoeften van de sector. Zo ontstaat één integraal en breed inzetbaar hulpmiddel.
De betrokken partijen stellen in de eerste fase een pakket van wensen en eisen op, met ondersteuning van externe HR-professionals. Daarna bouwt een externe leverancier een prototype van het ontwikkelplatform. Die leverancier past het prototype aan op basis van ervaringen van medewerkers van een of meerdere bedrijven gedurende een testperiode. Het ontwikkelplatform wordt daarna stapsgewijs geïmplementeerd bij de betrokken bedrijven.
De tweede fase van het project verloopt in nauwe afstemming met POM en Agrifood Capital. De betrokkenen starten een promotieactie, gericht op kleine mkb’ers in agrifood. De projectgroep selecteert een aantal mkb-bedrijven om het platform laagdrempelig te introduceren. Daarna maakt POM een opschalingsplan om ook overige mkb’ers te benaderen om het platform te gaan gebruiken.