De bedenkers
Achter dit idee gaat een consortium van vier bouwbedrijven schuil die allemaal bezig zijn met scholing en duurzaam bouwen: Bloemendal Bouw, Bouwbedrijf A. Huurdeman, Hendriksen bouw en ontwikkeling en MartensBouw. Zij werken samen met Bouwmensen in Amersfoort en Oss, onderwijskundig adviesbureau Two Change en Building Changes, bureau voor projectmanagement en bedrijfsbegeleiding in de bouw.
Het vraagstuk
Verduurzaming van woningen, robotisering, digitalisering en strengere kwaliteitseisen: er komt veel op bouwbedrijven af. Dit vraagt om ontwikkeling in het mkb, zowel van de bedrijven als van de vakmensen. Gezien de krapte op de arbeidsmarkt is het van extra groot belang dat de mensen die er zijn, optimaal geschoold worden. De traditionele manier van bijscholen levert in het mkb weinig op. Vakmensen zitten niet te wachten op langdurige scholing in klasjes met werknemers uit allerlei bedrijven. Hun leerstijl is doen > leren > doen: dat wat je leert, meteen toepassen in de praktijk. Daarnaast vraagt de veranderende aard van de kennis om nieuwe vormen van leren. Over actuele technologische ontwikkelingen leer je niet uit een boek. Is er een andere manier van scholing denkbaar?
Het !DEE
Via een e-learningplatform organiseren mkb-ondernemers en hun werknemers zelf hun ontwikkeling. De betrokken bouwbedrijven ontwikkelen daartoe modules met kennis en vaardigheden over duurzaam bouwen. Een module bestaat uit kleine stukken leerstof (maximaal tien minuten) die met beelden worden ondersteund (vlogs, blogs, pictogrammen).
Het gaat allereerst over klimaatbestendig, energiezuinig en circulair bouwen, zoals beschreven in de Bouwagenda. Daarnaast komen technologieën op het gebied van robotisering, meetregeltechniek en digitalisering aan bod. Door de keuze van de leervormen ontwikkelen de gebruikers bovendien 21e-eeuwse vaardigheden, zoals samenwerken en reflecteren.
De methode is geschikt voor vakmensen op alle niveaus, van beginner tot leermeester. Dat maakt het mogelijk dat collega’s binnen een bedrijf of project samen leren. Omdat dit gebeurt binnen hun eigen praktijk, houden ze er plezier in. Om te beginnen worden er tien tot twaalf modules gemaakt. Werknemers en zzp’ers van de betrokken bedrijven in de regio’s Amersfoort en Oss proberen deze modules uit. Vervolgens zorgen de samenwerkingspartners voor opschaling en verspreiding in het hele land.