
Een ontwikkeltraject waarin starters achtereenvolgens ervaring opdoen bij meerdere mkb-bedrijven en partijen in een keten. Ze ontdekken welke rol in de keten bij hen past en kunnen met de opgedane kennis later beter functioneren binnen de keten. Tijdens het traject ontwikkelen ze naast technische ook persoonlijke competenties, samen met de andere trainees. Deze aanpak is ook bruikbaar om ervaren medewerkers uitdaging te bieden; dan wordt het meer een pool van medewerkers die tussen bedrijven rouleren. Zo pak je het aan
Verken ieders verwachtingen.
Train of coach deze mentoren. Vaak is het handig hier iemand van buiten bij te vragen.
Ook dit kan de externe expert doen. Brainstorm: op welke onderwerpen wil je trainees trainen?
Wie van de partners kan dit het efficiëntst organiseren? Onderzoek of het nodig is een aparte rechtspersoon op te richten.
Kijk bij welke opleidingen het traineeship aansluit. Bezoek onderwijsinstellingen, bedrijvendagen en netwerkbijeenkomsten.
Spreek met elkaar goed door wie je geschikt vindt en wie niet.
Zo hebben mensen elkaar al eens gezien voordat ze elkaar in het traineeship tegenkomen. Zo verhoog je de slaagkans
Dit kan het opleveren
Tip
Zet elke stap met alle betrokken partijen, voer eerlijke dialogen, leg twijfelpunten op tafel. Dat kost tijd en aandacht, maar daarmee zit iedereen hetzelfde in de wedstrijd en daardoor kun je later makkelijker opereren.
VOOR WIE
Interessant in ketens met veel verschillende facetten, waar mkb-bedrijven op het gebied van talentontwikkeling samen meer kunnen bereiken.
VOORBEELDEN
Interview:
“Civiel 360” een tweejarig traineeship bij mkb-bedrijven en gemeenten voor starters in de civiele techniek.