
Een praktische aanpak om medewerkers van kleine mkb-bedrijven te stimuleren tot een leven lang ontwikkelen. Een of meer medewerkers worden getraind in coachingsvaardigheden en competentiemanagement. Zij leren collega’s in zichzelf te investeren en begeleiden hen waar nodig. Competentie- en talentenscans, praktische oefeningen en bestaande methodieken bieden ondersteuning. Zo pak je het aan
Iemand die competentiemanagement/coaching er al ‘bij’ deed, een senior medewerker of een leidinggevende met affiniteit voor persoonlijke ontwikkeling.
Met behulp van tools, een handboek of een bestaande trainingsmethodiek. Kijk of je dit samen met bedrijven in de omgeving kunt doen.
De ondersteuner inventariseert ieders mogelijkheden, bijvoorbeeld met een competentie- of talentscan.
De ondersteuner bekijkt met collega’s op de werkvloer wat zij kunnen en wat het bedrijf nu en in de toekomst nodig heeft.
Het initiatief kan van de ondersteuner of de medewerker komen, de ondersteuner zorgt voor begeleiding.
De ondersteuner evalueert samen met de collega’s de aanpak en de resultaten. Daarna begint een nieuwe ontwikkelronde.Zo verhoog je de slaagkans
Dit kan het opleveren
TIP
Betrek je ondernemers- of branchevereniging erbij. Dan kun je samen met andere bedrijven training volgen en ervaringen uitwisselen.”
VOOR WIE
Voor kleinere ondernemingen zonder eigen personeelsfunctionaris die aan de slag willen met leren en ontwikkelen. Bijvoorbeeld om talenten van personeel beter te benutten, breder te kunnen werven en/of nieuwe medewerkers beter te begeleiden.
VOORBEELDEN
Interview: “Samenwerken, human capital development in de techniek” een praktische aanpak om medewerkers van kleine mkb-bedrijven te stimuleren tot een leven lang ontwikkelen.