
Een virtuele nabootsing van een praktijksituatie, product of machine in de vorm van een 360-gradenweergave. Als hulp bij het werken op locatie of om te oefenen met complexe of onveilige situaties. Medewerkers klikken via hun telefoon of tablet in het 3D-model op het juiste onderdeel en komen dan bij informatie (zoals een checklist, instructie of filmpje). Of ze oefenen in de virtuele wereld scenario’s uit de praktijk. Zo verhoog je de slaagkans Zo pak je het aan
Dat geeft richting: ga je voor 3D-modellen of een volledige simulator? En op welk leerplatform? Bespreek dit met de ontwikkelaar en eventuele partners.
Welke functies zijn er en welke kennis hoort daarbij? Vraag senior- én nieuwe medewerkers waar de lacunes zitten. Breng in de informatie ‘lagen’ aan: een filmpje dat interessant is voor een junior, is voor een senior gesneden koek.
Gebruik je bestaande 3D-modellen, laat dan een ‘pipeline’ bouwen die de modellen omzet naar je leerplatform. Gebruik je simulatie, laat dan 3D-assets (‘bouwblokken’) maken en koppel die aan scenario’s.
Laat medewerkers zelf content (filmpjes, geschreven of gesproken instructies) maken aan de hand van een voorbeeld van een expert. Een externe partij zorgt voor montage. Gebruik ondertiteling, zodat content ook zonder geluid kan worden bekeken.
Check of iedereen snapt hoe alles werkt en of de inhoud aansluit bij de informatiebehoeften. Stuur zonodig bij.
Dit kan het opleveren
Tip
Maak 3D-weergaven onderdeel van een breder opleidingsaanbod. Voordeel is dat je precies kunt zien welke onderdelen iemand heeft gedaan, zodat je daarop kunt inhaken.
VOOR WIE
Vooral voor bedrijven met complexe machines, producten, robots of andere apparaten. Zeker als ervaren mensen te schaars of te drukbezet zijn om collega’s te kunnen adviseren.
VOORBEELDEN
Interview:
“Robot meets service engineer 4.0” een applicatie binnen een bestaand online platform waarmee servicemonteurs in het veld problemen kunnen oplossen en hard en soft skills ontwikkelen.