
Een opleidingsmethode om leren op de werkvloer te stimuleren en ervaren werknemers te leren hoe zij minder ervaren collega’s opleiden en coachen. De ervaren medewerkers of leidinggevenden leren soft skills als motiveren, gesprekken voeren en samenwerken. Tijdens ontwikkelgesprekken en intervisiesessies wisselen zij ervaringen uit en leren van elkaar. Vervolgens leiden de ervaren medewerkers hun minder ervaren collega’s op tijdens het werk. ZO PAK JE HET AAN
Een vak waar je trots op bent, is de moeite van het leren en overdragen waard. Benadruk dat medewerkers trots mogen zijn op hun vakmanschap en hun werk.
Zowel toekomstige ‘opleiders’ als ‘leerlingen’. In de gesprekken haal je behoeftes op, motiveer je deelnemers en check je de behoefte aan het traject.
Denk aan soft skills voor begeleiding tijdens het werk, zoals motiveren, gesprekken voeren en samenwerken. Je kunt commerciële trainers inhuren, maar je kunt dit ook samen met het onderwijs doen.
Kijk of je meerdere ‘leerlingen’ aan één ‘opleider’ kunt koppelen, of dat het beter één-op-één kan.
Aan de hand van eigen praktijksituaties bespreken de ‘opleiders’ hun ervaringen in de nieuwe rol. Door lastige kwesties te bespreken, groeit het zelfvertrouwen.
Bespreek hun persoonlijke ontwikkeling, maar vraag ook wat het bedrijf beter kan doen. Stimuleer eigen inbreng, benoem geboekte successen en blijf het ‘waarom’ van het opleiden benadrukken. ZO VERHOOG JE DE SLAGINGSKANS
Dit kan het opleveren:
TIP
Een opleidingslocatie op het bedrijf maakt het opleiden laagdrempelig én versterkt het leren doordat het geleerde direct wordt toegepast in de praktijk.
VOOR WIE
Vooral interessant voor kleinere, ambachtelijke branches die nog geen gezamenlijk opleidingssysteem hebben.
VOORBEELDEN
Lerende en innoverende cultuur creëren en Project Vakman 2020
Interview:
“Project Vakman 2020” een opleidingsmethode voor stofferingsbedrijven waarmee leermeesters en leerlingstoffeerders naast vaktechnische ook persoonlijke, ‘zachte’, competenties ontwikkelen.