Mobiele webapplicatie voor leren op zee

Mobiele webapplicatie voor leren op zee

Geen zee te hoog: augmented reality op de Noordzee

Hoe verhelp je een technische storing als je mijlenver van de bewoonde wereld bent? Voor de bemanning van Nederlandse vissersschepen zit er vaak niets anders op dan terug te keren naar de wal. Niels en Louwe Post van Weforsea Shipping bedachten een oplossing. ‘Geen zee te hoog’ is een applicatie die bemanningsleden 24/7 toegang geeft tot experts en tot een groeiende digitale kennisbank. Zo leren ze on the job, óók midden op de Noordzee.

Wat is Geen zee te hoog?
Louwe: “Een applicatie waarmee de machinist of de schipper aan boord van een schip realtime ondersteuning krijgt van technici aan de wal. Je gebruikt je telefoon om experts te laten meekijken naar een storing. Met augmented reality-technieken kunnen de experts informatie toevoegen aan het beeld, een rondje tekenen om het kapotte onderdeel bijvoorbeeld, en die informatie wordt samen met de rest van het beeldgesprek opgeslagen. De hele opname gaat in de kennisbank en kan later worden teruggekeken, als het probleem zich nog een keer voordoet of als een nieuw bemanningslid ingewerkt moet worden.”

Waar is dit een oplossing voor?
Louwe: “Ik heb zelf twintig jaar gevaren als machinist en als je op zee een storing had, kon het zomaar zijn dat je er gewoon niet uitkwam. Een schip heeft veel machines aan boord – hoofdmotoren, hulpmotoren, pompen, hydraulieksystemen – en je kunt als machinist niet alles weten. En even bellen via Whatsapp is er op zee niet bij. Dus komen vissersschepen nog vaak naar de haven met storingen die achteraf een kleinigheidje blijken te zijn.”

Hoe kan het dat jullie een schip midden op zee dan wél kunnen bereiken?
Niels: “Wij gebruiken in principe een satellietverbinding, maar die ligt er op zee nogal eens uit. Dan schakelen we over op 4G, want we hebben aan boord van onze testschepen een 4G-hub laten installeren.”


Geen zee te hoog
Een mobiele webapplicatie voor leren on the job voor bemanningsleden van vissersschepen

Initiatiefnemer mkb:
Weforsea Shipping
(management en advies in de visserij)

Leverancier:
VMB Automation

Opbrengsten (tussenstand):
-voorkomen van omzetverlies,
-realtime assistentie
-groeiende kennisbank voor bemanningsleden

Bijvangst (tussenstand):
interesse vanuit de maritieme installatietechniek en grote vaart

Beleidsdoelstelling MKB!dee:
investeringen in menselijk kapitaal met het oog op de klimaat- en energietransitie

Stel, ik ben machinist. Hoe gebruik ik de kennisbank?
Niels: “Daar kun je de video’s van eerdere asisstentie-gesprekken terugkijken. Als je een probleem met een bepaalde machine hebt, kijk je eerst wat er daarover al in de kennisbank zit en zie je niks wat je kan helpen, dan begin je een nieuwe ‘call’. Wordt dat een gesprek waar je ook in de toekomst wat aan hebt, dan sla je het op in de kennisbank. Zo raakt de bank langzaam gevuld.”

Wat is het grote voordeel?
Louwe: “Dat schepen minder uitval hebben. Als een schip één dag binnen ligt, loopt een bedrijf al inkomsten mis, want dan vangen ze natuurlijk geen vis. En je kunt mensen trainen. Stel, er komt een nieuwe machinist aan boord en die moet ingewerkt worden. Dan kun je zeggen: je moet de oliefilters schoonmaken, kijk even in de database hoe het werkt.”
Niels: “We gaan de gesprekken in de kennisbank categoriseren zodat je er makkelijk op kunt zoeken: dit is een elektrisch probleem en het gaat om déze kast.”

Kan ik ook video’s van andere schepen zien?
Niels: “Voorlopig alleen van je eigen schip, vanwege de privacy. Het gaat om gesprekken, die kun je niet zomaar met iedereen delen.”
Louwe: “Maar op vissersschepen is wel veel gestandaardiseerd. Iedereen heeft dezelfde dekwaspompen, dezelfde hijsmachines, dus er is vaak behoefte aan dezelfde kennis.”
Niels: “Daarom denken we eraan om er in de applicatie een schil bij te maken. Daarin kunnen we cases van veelvoorkomende problemen voor andere schepen vrijgeven. Of we kunnen onze experts een videogesprek laten omzetten naar een les.”

Hoe staan mensen in de visserij tegenover technologie?
Niels: “We werken voor dit project met twee testschepen. Die hebben veel jonge gasten aan boord en die zien wel dat dit de toekomst is. Sowiso stromen er in de visserij veel jonge mensen in. De laatste jaren wordt er best redelijk verdiend en het is ook een beetje een levensstijl hier op Urk: als je visser bent, hoor je erbij. Dat bemanningen jong zijn, komt ook doordat het erg zwaar werk is. Er zijn een aantal mensen die op hun 60e nog vissen, maar dat zijn er niet veel, want dan ben je gewoon versleten.”
Louwe: “Bij oudere machinisten zit misschien wel wat weerstand tegen technologie, vanuit het idee ‘big brother is watching you’. En als machinist denk je vaak dat je het zelf het beste weet, en hulp vragen kost ook tijd, dus blijf je het maar proberen. Daar zullen we dus op moeten verzinnen, een training of lessen die laten zien dat dit echt waarde heeft.”

Jullie prototype is zo goed als klaar. Welke stappen hebben jullie gezet?
Niels: “Eerst hebben we met onze technologiepartner VB een stabiele connectie geregeld. Daarna hebben we zelf de testapplicatie gebouwd, want wij zijn ook een maritiem IT-bedrijf. Over die testapplicatie hadden we zo’n beetje maandelijks contact met ons testschip Z300. Wij lieten zien hoe ver we waren en zij gaven feedback. Bijvoorbeeld dat de aanwijzingen die de experts tijdens een gesprek aan het beeld toevoegen, wel op hun plek moeten blijven staan, ook als het schip veel heen en weer gaat. En dat het vooral makkelijk te gebruiken moet zijn: ze willen niet eerst een app moeten installeren en dan nog twintig stappen moeten zetten om in te loggen. Al die feedback hebben we verwerkt in het prototype dat er nu staat.”


Liepen jullie ook tegen problemen aan?
Niels: “Het vinden van de juiste technologie was lastig. Eerst wilden we een VR-bril gebruiken, maar waarschijnlijk word je heel misselijk als je met zo’n bril op in een nepwereld staat terwijl er onder je een schip beweegt. We ontdekten dat veel augmented reality-applicaties werken via een telefoon -denk aan mensen die in Snapchat dingen tekenen op een foto. Maar we wilden niet én een app voor de gesprekken én een browser voor de kennisbank. Daarom wachten we nu op een release van nieuwe technologie van Google, daar kunnen we alles inéén doen. Die komt waarschijnlijk deze zomer.”

Is er al interesse?
Niels: “Ik denk dat we een markt te pakken hebben, want we zijn nu al in gesprek met een rederij met veel vissersschepen, die op het punt staat om dit voor al hun schepen aan te schaffen. En wat we niet hadden verwacht, is dat we ook benaderd zijn vanuit de grote vaart. Of we willen meedenken of dit ook voor grote zeeschepen kan werken.”
Louwe: “Ook zijn we benaderd door een installatiebedrijf voor kotters op Urk of we hun supportsysteem voor schepen kunnen combineren met ons platform.”

Is dit ook een idee voor andere branches?
Louwe: “Wij focussen ons natuurlijk vooral op maritiem, maar ik denk dat het ook interessant is voor andere branches waar medewerkers moeilijk te bereiken zijn en waar weinig kennisverspreiding plaatsvindt.”

Wat is jullie tip voor andere mkb’ers die zoiets willen maken?
Niels: “Zoek voor de testfase mensen die het echt leuk vinden, want van testklanten wordt best wat gevraagd. Ze moeten heel veel input geven, terwijl ze nog geen resultaat zien.”

Tot slot: hoe ziet de toekomst van de kennisbank eruit?
Niels: “We hopen van de kennisbank een apart product te maken, dat niet alleen beschikbaar is voor mensen die ook met hun schepen bij ons klant zijn. Want hoe meer mensen eraan bijdragen, hoe meer experts bereid zullen zijn mee te werken en hoe waardevoller de kennisbank wordt. Het enige probleem is nog die internetverbinding op zee, maar als het internet op de hele Noordzee stabiel wordt, wat ik de komende jaren wel zie gebeuren, dan heeft een gebruiker alleen de kosten voor de hosting van de gesprekken en dan kunnen ineens heel veel schepen meedoen.”