Sommige vakken leer je het beste in de praktijk, op de werkvloer. Maar wat doe je als die werkvloer zich bovenop het dak bevindt en je een onderneming hebt die worstelt met een hoge werkdruk en veel nieuwe instromers? Dan vraag je een MKB!dee-subsidie aan zodat je medewerkers die nieuwe vaardigheden met behulp van innovatieve technologie kunnen oefenen. Alexander Schiebroek, SolarTech International B.V. en Richard van Tilborg, CoVince vertellen hoe dat werkt.
Alexander, vertel nog even over de aanleiding voor dit project
Alexander: “Bij SolarTech Interational dragen we kennis over aan dealers, dakdekkers in dit geval. Omdat de meeste dakdekkers nog onbekend zijn met de techniek van onze duurzame energiecollector die in de dakbedekking wordt verwerkt, scholen we ze daarin bij. Vaak geven we een groep dakdekkers les op het werk, letterlijk bovenop het gebouw. Dat vergt van beide partijen behoorlijk wat tijd en inspanning. We vroegen ons af of dat niet efficiënter zou kunnen. Mijn subsidieadviseur wees mij toen op een platform van CoVince, en op een eerste contour van een idee, namelijk om een VR-training op te zetten waardoor die jongens niet alleen minder input van ons nodig hebben, we kunnen daarmee ook een veel breder publiek bereiken. Dat triggerde me enorm.”
Richard: “Bij CoVince wilden we met dit MKBidee bovendien meer dan alleen een platform creëren waarop snel en gemakkelijk nieuwe trainingen gerealiseerd kunnen worden die gelijk praktisch toepasbaar zijn. We wilden monteurs ook een hulpmiddel bieden waar ze altijd en overal hun vragen aan kunnen stellen. En we streefden ernaar om leren zo aantrekkelijk mogelijk te maken door er VR, 360 graden video en een multiplayer game aan toe te voegen. Vandaar dat het zo’n uitgebreid platform is geworden. We kunnen het nu ook zo aanpassen dat het voor allerlei andere technische beroepen geschikt is.”
Wat hebben jullie ontwikkeld?
Alexander: “Een virtuele training en een online bibliotheek, zo bied ik het aan. In plaats van dat de dakdekker zijn telefoon pakt om ons te bellen zoekt hij het gelijk zelf even op.”
Richard: “Die virtuele training waar Alexander het over heeft is een voorbeeldinvulling van de bouwblokkendoos die we ontwikkeld hebben, waaraan allerlei innovatieve technologie is toegevoegd die het leren leuker en effectiever maken. De informatieve filmpjes bekijkt de dakdekker op zijn telefoon, de training volgt hij op z’n computer met de simulaties in de VR-bril.”
Roept het verplicht trainen geen weerstand op bij de dakdekkers?
Alexander: “Nee. Onze ervaring is juist dat ze onze trainingen zien als een verrijking op hun normale werk. Want ze doen een keer echt iets anders. Nog wel in dezelfde omgeving, het is nog steeds op het dak, maar ze verrichten echt andere handelingen. En dat vinden ze leuk, ze zijn altijd heel positief.”
Hoe is de inhoud van de kennismodules en de uitwerking ervan tot stand gekomen?
Richard: “Dat gebeurde in samenspraak. SolarTech droeg de inhoud aan: wat moet waar en op welk moment in het proces in beeld gebracht worden. Daar maakten wij eerst een uitgebreid script en vervolgens een visuele vertaling van. We vroegen ons af welke nieuwe technologieën je daarop zou kunnen toepassen. En dan overlegden we samen wat de beste uitwerking was.”
Alexander: “Het heeft overigens veel tijd gekost om het script goed op papier te krijgen. Want de inhoud is één deel van het verhaal, de technologie is het andere. Die moet je zo maken dat je het als een bouwblokje kunt inzetten. Beide aspecten moet je bij de uitwerking van ieder onderdeel voortdurend in gedachten houden en dat is heel tijdrovend.”
Is het inmiddels af en in gebruik?
Alexander: “Jazeker. In september voorzien we in Rijssen een villa van een dak waar ons systeem in zit. Aan de dakdekkers die deze klus gaan klaren hebben we al de nieuwe training ter beschikking gesteld. En daarna gaan we met een grote regionale dealer aan de slag.”
Waar zijn jullie het meest tevreden over?
Alexander: “Toch vooral over de samenwerking. Het was voor ons natuurlijk compleet nieuw, dan weet je niet waar je instapt. Maar het pakte allemaal heel goed uit. Natuurlijk hebben we zo nu en dan zitten zuchten omdat we opnames moesten overdoen, dat hoort nou eenmaal bij het proces. Maar als we bij elkaar zaten, fysiek of online, hing er altijd een positieve sfeer. En op die manier hebben we een heel mooi project neergezet. We hebben niet alle gestelde doelen bereikt, maar andere doelen zijn dan weer ruim overtroffen door allerlei extraatjes die we van tevoren niet hadden bedacht. Hier is wat afgevallen en daar is wat bijgekomen, daar hebben we geen van allen moeilijk over gedaan. Als we het er allemaal over eens waren dan gebeurde het gewoon. Dat maakte het prettig.”
En jij Richard?
Richard: “Ja, inderdaad de samenwerking was tof, en dat ook nog eens met een fantastisch resultaat. Ik ben zeer tevreden over het platform, op wat er nu allemaal staat aan bouwblokken die heel erg bruikbaar zijn.”
Welke tips zou je aan anderen geven die iets soortgelijks willen doen?
Alexander: “Wat meer tijd stoppen in de aanloop zodat je de productiefase efficiënter kunt benutten. Ik denk namelijk dat we te snel zijn overgestapt van script naar filmen. Dat is een mkb-probleem hè, wij beginnen al voordat we hebben nagedacht.”
Richard: “Dat is juist de kracht. Daardoor ben je heel snel en wendbaar, je moet alleen wel af en toe dingen herstellen. Juist doordat je het doet, ga je het soms ook pas zien. Dat werkt uiteindelijk toch beter dan wanneer je alles tot in details hebt uitgedacht en je komt er dan alsnog achter dat het anders moet. Daarom is het dubbel: enerzijds is het frustrerend dat we sommige zaken eerder hadden kunnen bedenken. Aan de andere kant, misschien was het zo juist wel efficiënter.”
Alexander: “En dat kun je natuurlijk meenemen in je begroting. Wij hebben slechts een bescheiden 5% voor onvoorziene kosten opgenomen, die zou je gerust mogen ophogen naar 20%. Dat geeft je dan de mogelijkheid om snel te beginnen waarbij je weet dat 80% goed is maar ook dat er absoluut een deel over moet. Daar heb je dan wat meer ruimte voor. Dat zou mijn tip zijn.”