Ook onze website staat vol met teksten over ontwikkelen: leren stopt niet langer na de opleiding die je volgde, het is geen opfriscursus meer waarmee de kous af is. Want de wereld verandert voortdurend en in een steeds sneller tempo. Daarin verander jij mee, als organisatie en als individu. Leren – of noem het ontwikkelen – doe je dus je leven lang. Zeker als je werkt. Maar omdat niet iedereen staat te springen om in de leerstand te komen helpt de overheid met regelingen en programma’s. De LLO-Katalysator is zo’n programma. Welke mogelijkheden biedt het?
De LLO-Katalysator is een meerjarig programma dat zich richt op het bouwen van verbindingen tussen onderwijs, overheid, werkgevers en individuen, het experimenteren met nieuwe leervormen en -mogelijkheden, het leren van fouten en het stimuleren van innovatie.
Het programma speelt een coördinerende rol in het creëren van een samenhangend en toegankelijk systeem waarin ontwikkeling normaal en leuk wordt gevonden en mogelijk is voor iedereen, ongeacht leeftijd of achtergrond. Daarmee wil het ministerie van OCW leven lang ontwikkelen bevorderen zodat organisaties en werkenden beter aansluiten op de snel veranderende arbeidsmarkt. In 2023 start de Katalysator met een pilot in de energie- en grondstoffen transitie.
Dat klinkt prachtig, maar wat betekent het voor jou?
Geld. Want met de Katalysator kun je je werknemers om- of bijscholen. De subsidie hanteert daarbij bouwstenen. Twee daarvan zijn mogelijk interessant voor jou:
- Bouwsteen 2; Stimuleren van LLO-oplossingen voor transities
- Bouwsteen 3; Professionaliseren van onderwijs- en kennisinstellingen voor LLO
Omdat we denken dat met name bouwsteen 2 interessant is voor jou lichten we die uitgebreid toe. Bouwsteen 3 is vooral aantrekkelijk voor opleiders, daarom stippen we die even kort aan.
Bouwsteen 2; Stimuleren van LLO-oplossingen voor transities
In bouwsteen 2 wordt subsidie verleend aan samenwerkingsverbanden voor een klein of groot project dat zich richt op het ontwikkelen van een LLO-oplossing voor competentieknelpunten in het kader van de energie- en grondstoffentransitie. Daarvoor is een bedrag van € 17.500.000 beschikbaar.
Kleine projectaanvraag
In een kleine projectaanvraag (tot 125.000 euro) zijn de volgende activiteiten subsidiabel:
- het doorlopen van het proces van vraagarticulatie (dat is een praktijkvraagstuk signaleren en verkennen, besluiten of onderzoek nodig is en zo ja, een onderzoeksvraag formuleren) met het doel de gewenste LLO-oplossing concreet te maken; of
- het ontwerpen van een gewenste LLO-oplossing in co-makerschap door de deelnemers aan het samenwerkingsverband; of
- het in co-makerschap op kleine schaal ontwikkelen van een conceptversie van een LLO-oplossing.
Grote projectaanvraag
In een grote projectaanvraag (tussen 125.000 en 2.000.000 euro) zijn de volgende activiteiten subsidiabel:
- het doorlopen van het proces van vraagarticulatie, het ontwerpen, het ontwikkelen en testen van een LLO-oplossing; of
- het ontwerpen, het ontwikkelen en het testen van een LLO-oplossing op basis van een reeds gearticuleerde vraag; of
- het ontwikkelen en testen van een LLO-oplossing op basis van de projectuitkomsten van een eerder uitgevoerd klein project.
Aanvraagperiode
Je kunt subsidie aanvragen van:
- 2 oktober 2023 tot en met 16 oktober 2023;
- 1 april 2024 tot en met 15 april 2024;
- 30 september 2024 tot en met 14 oktober 2024.
Door wie?
Een subsidieaanvraag kan uitsluitend worden ingediend door een publieke opleider die deelneemt aan een samenwerkingsverband, en die namens dat samenwerkingsverband als penvoerder optreedt. Een samenwerkingsverband bestaat uit ten minste één arbeidsorganisatie en ten minste twee publieke opleiders die een combinatie zijn van:
- a. een instelling als bedoeld in artikel 1.3.1 van de Wet educatie en beroepsonderwijs die op grond van artikel 2.1.3 van deze wet in aanmerking voor bekostiging is gebracht; of
- b. een hogeschool als bedoeld in de onderdelen c en g van de bijlage bij de Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek; of
- c. een universiteit als bedoeld in de onderdelen a, b, h, i en j van de bijlage bij de Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek.
Het project moet worden afgerond binnen twee jaren, gerekend vanaf het moment van subsidieverstrekking.
Bouwsteen 3; Professionaliseren van onderwijs- en kennisinstellingen voor LLO
In bouwsteen 3 wordt subsidie verstrekt aan een publieke opleider of aan een samenwerkingsverband voor een klein of groot project dat is gericht op het professionaliseren van de interne of externe LLO-organisatie van de aanvrager. Er kunnen alleen opleiders deelnemen aan het samenwerkingsverband. Wil je er meer over weten? Je leest het hier.