Het begon met een wild idee op een camping in Luxemburg: nieuwe werknemers binnenhalen en aan je binden, dat moest toch anders kunnen. Dat idee werd uitgewerkt, omgezet in een subsidie-aanvraag en beloond. Eerst met een SLIM-bijdrage en in maart 2022 nam Edwin Markhorst als ‘beste MKB!dee’ namens de hele MKB!deegroep de cheque van 7 miljoen euro in ontvangst van Karien van Gennip, minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. En nu, weer een jaar later, viert hij de oplevering van zijn MKB!deeproject: de Markhorst Connected Academy staat als een huis!
Edwin Markhorst is de trotse eigenaar van het Brabantse familiebedrijf Markhorst B.V. dat al 40 jaar actief is in de elektrotechniek. Met bijna 50 fulltime medewerkers en een grote groep zzp’ers verzorgt Markhorst e-installaties bij kleine en grote opdrachtgevers in de Kempen. Edwin Markhorst: “Maar we vissen hier in de regio allemaal in dezelfde personeelsvijver en die is praktisch leeg. Daarom heb ik in 2020 het roer omgegooid. Met de SLIM-subsidie hebben we de Markhorst Connected Academy opgericht en daarin leiden we onze monteurs, leerlingen en zij-instromers nu in eigen huis ‘op de Markhorst-manier’ op.”
Doorontwikkelen met MKB!dee
“Het was een goed begin: een aantal van onze monteurs zijn nu trainer en helpen de nieuwkomers om volwaardig elektromonteur te worden. Maar het personeelstekort was nog niet opgelost. We hebben hier in de regio veel werkzoekenden uit Oost-Europa en daar was de academy nog niet op ingericht. Ook bood de academy nog te weinig doorgroeimogelijkheden voor bestaande monteurs.” Met hulp de MKB!dee-bijdrage werd de Markhorst Connect Academy daarom op drie manieren uitgebreid:
- Aanvullende modules waarmee monteurs in huis kunnen doorgroeien in het elektrovak, naar een leidinggevende functie of naar een baan op kantoor.
- Lessen en modules van de basisopleiding zijn vertaald in het Engels en Pools. Daarnaast komen er speciale vaktaalcursussen elektrotechniek waarmee de stap naar ‘eerste projectmonteur’ ook voor Oost-Europese monteurs bereikbaar wordt.
- Op een digitaal platform kunnen alle Markhorst Connectors informatie uitwisselen en met en van elkaar leren.
De Connect Academy is op dit moment alleen toegankelijk voor medewerkers van Markhorst. Op termijn kunnen echter ook werknemers van andere mkb-bedrijven in de installatietechniek zich hier (tegen vergoeding) laten bij- of omscholen.