Trainers die EHB0, BHV of les op het gebied van veiligheid geven zijn vaak mensen met hulpverlenende beroepen: op de ambulance, de intensive care, de operatiekamer of bij de brandweer. Hebben de trainers eenmaal een aantal jaren ervaring, dan kunnen ze zich nauwelijks verder ontwikkelen.
Max Wilting, CIBOT: “Er is geen doorlopend leersysteem. De branche waarin wij zitten heeft op dat gebied weinig regulering. We zijn zelf een gecertificeerde instelling die toezicht houdt op dat onderwijs maar er zijn nagenoeg geen wettelijke vereisten aan gesteld, oftewel iedereen mag zo’n cursus geven, mag zich uitgeven als trainer. We zien in de praktijk veel gedreven mensen die of geen inhoudelijke of geen didactische opleiding hebben. Ze hebben zichzelf daarin bijgeschoold en daar willen we ze in ondersteunen.”
Met hulp van een MKB!dee-bijdrage ontwikkelden IRP-trainingen, CIBOT en BeCare daarom een digitale cursusomgeving waarbinnen trainers en docenten hun kennis en vaardigheden up-to-date kunnen houden. Max Wilting: “Het project is tweeledig: het ene is het opzetten van een infrastructuur en het tweede is het verzamelen van content, met e-learning in dit geval. En ondersteuning voor opleiders, dat kan van alles zijn, denk aan documenten die opleiders gebruiken voor het verzorgen van opleidingen maar ook didactische en vakinhoudelijke verdiepingsmodules. BHV-instructeurs hebben bijvoorbeeld vaak behoefte aan extra medische verdieping. Kennis die je misschien niet gebruikt tijdens de opleiding die je geeft, maar die voor jou als docent wel leuk zijn om te weten.”
BHV-trainer Jean-Pierre van Drunen is blij met het resultaat: “Via dit platform heb ik toegang tot alle kennis die ik nodig heb. Alles staat bij elkaar; de cursussen, e-learningmodules. Dat moest ik vroeger allemaal zelf uitzoeken en bijhouden. Het scheelt me echt enorm veel tijd en energie.”