Van bananen tot vaccinaties: bijna geen enkel product bereikt zijn eindbestemming zonder koeltechniek. Toch is de branche relatief onbekend en zijn er nauwelijks praktijkgerichte opleidingen te vinden. Met als gevolg dat bedrijven zich in steeds meer bochten moeten wringen om personeel te vinden en te houden. Dan leiden we ze zelf maar op, besloot Adriaan van Beek, algemeen directeur van De Laat Koudetechniek.
Met hulp van een MKB!dee-bijdrage werkte hij samen met opleidingscentrum GOo en bedrijfsbureau Jack & Puck aan een opleidingsplan. “Het resultaat is de ‘De Laat Academy, een innovatieve koeltechnische opleiding voor zij-instromers en doorstromers die ervoor moet zorgen dat we in september met de eerste lichting deelnemers van start gaan.” De opleidingsmethode is ook interessant voor andere bedrijven meent hij.
Want het moet nog maar eens gezegd, het tekort aan arbeidskrachten is echt nijpend. Jaarlijks stroomt meer personeel de branche uit dan in: gemiddeld 500 uitstromers tegenover 250 instromers. Veel van die uitstromers gaan met pensioen, want 20 procent van alle medewerkers is boven de 54 jaar. Maar ook nieuwkomers vertrekken: ruim eenderde is na een jaar alweer weg. Onderzoek laat zien dat dit vooral komt doordat er niet echt een leercultuur is. Medewerkers hebben weinig doorgroeimogelijkheden en leidinggevenden stimuleren ontwikkeling onvoldoende.
Van Beek: “Met de De Laat Academy laten we niet alleen nieuwkomers of geïnteresseerden op een innovatieve manier ervaren wat werken in de koeltechniek inhoudt. We maken ook een start aan het bouwen aan een leercultuur binnen ons bedrijf. Ik zie het als een puzzelstukje van een groter opleidingsplan.”
Puck van Roij: “Het voordeel van de VR-brillen is dat het voelt of je met beide benen in de praktijk staat. De filmpjes die in het lesmateriaal zijn verwerkt zijn opgenomen bij klanten, zo zie je gelijk op welke plekken je straks aan het werk bent en met welke uitdagingen je te maken krijgt.”
Berry Zumbrink, opleidingscentrum GOo: “De VR-brillen zijn bovendien interactief. Door om je heen te kijken zie je niet alleen de ruimte, je krijgt ook vragen die je moet beantwoorden om verder te kunnen in de module. Met je ogen stuur je de cursor naar het antwoord dat je wilt geven. Augmented Reality-brillen maken begeleiding op afstand mogelijk, een leermeester kan meekijken en uitleg geven. Zo kan iemand stap voor stap nieuwe vaardigheden aanleren, terwijl de begeleiding beperkt kan blijven.”
De Academy bestaat uit e-lerningmodules met theorie, VR-modules waarin je leert hoe het is om als monteur aan het werk te zijn bij een klant en praktijklessen. Deze week start de pilot, waarin medewerkers van De Laat Koudetechniek de modules testen en finetunen.