Het is het laatste MKB!dee-startfeestje en dat gaf deze online bijeenkomst toch een extra randje. Honderd mkb-bedrijven ontvingen vandaag in totaal 7 miljoen euro voor hun MKB!dee. Directeur Ondernemerschap Pieter Waasdorp (Economische Zaken en Klimaat) en minister Karien van Gennip (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) zijn het eens: ondernemers weten zelf het beste hoe je de kennis en vaardigheden van je personeel kunt opvijzelen.
De RVO had er een flinke kluif aan deze keer, maar liefst 155 aanvragen moesten in sneltreinvaart beoordeeld worden en daarvan starten de 45 beste projecten. In 24 hiervan werken meerdere bedrijven samen en 2 projecten betrekken het onderwijs bij de uitvoering. Ieder project ontvangt een bedrag tussen de 25.000 en 200.000 euro om een belemmering voor scholing van hun personeel op te lossen. Zo werkt het Brabantse familiebedrijf Markhorst aan de uitbreiding van de Markhorst Connect Academy, een opleidingshuis waarin leerlingen en zij-instromers volgens de “Markhorst-methode” worden opgeleid en een diploma halen. Edwin Markhorst nam namens de startende groep MKB!dee de cheque van 7 miljoen euro in ontvangst van Karien van Gennip, minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.
Minister van Gennip: “Gefeliciteerd met dit prachtige project dat illustratief is voor al die mooie initiatieven binnen MKB!dee. Om mensen aan het leren te krijgen is één van de grootste uitdagingen in de huidige maatschappij. MKB!dee en de SLIM-regeling dragen beide bij aan het stimuleren van leren en ontwikkelen in het mkb. De SLIM-regeling helpt bij het creëren van een leerrijke werkomgeving in het mkb waarin het up-to-date houden van vakkennis en vaardigheden vanzelfsprekend is. Een goed MKB!dee-project kan voor een vervolg gebruik maken van de SLIM-regeling en zo versterken ze elkaar!”
Van Gennip en Waasdorp gingen verder in gesprek met MKB!dee-ondernemers Grazia Plaggenmersch van SDS Ommen en Linda Derks van Kuypers Kessel en Jos Meessens van Meet the Youngsters.
Pieter Waasdorp, Directeur Ondernemerschap EZK: “Het is heel belangrijk dat ondernemers en hun personeel goed meekomen met de razendsnelle ontwikkeling van de digitale economie. En niet alleen voor ICT-bedrijven, maar juist voor bedrijven bij wie ICT niet de core business is. Digitalisering biedt kansen voor verdere groei en innovatie. Vanuit het ministerie van EZK is daar volop aandacht voor. Via MKB!dee, maar ook bijvoorbeeld via het stimuleren van digitale werkplaatsen door heel het land. Daar krijgen ondernemers hulp van onderwijsinstellingen in digitalisering. Ik hoop dat de ideeën die digitalisering bevorderen breed navolging krijgen bij andere bedrijven. Daar ga ik ook op inzetten. De MKB!dee-projecten leveren het idee, de overheid de middelen en het Platform Talent voor Technologie de ondersteuning om het idee uit te voeren.”
Vier edities MKB!dee
Voor deze laatste editie MKB!dee bedroeg het budget 7 miljoen euro, waarvan 5,5 miljoen van EZK en € 1,5 miljoen van SZW. Dit is de vierde en laatste keer dat er geld beschikbaar komt voor MKB!dee; eerdere edities vonden plaats in 2018 (2 miljoen voor 14 projecten), 2019 (7,8 miljoen voor 47 projecten) en 2021 (10 miljoen voor 63 projecten). De resultaten van de eerste twee edities zijn gebundeld in de publicatie MKB!dee Oplossingenboek voor leren en ontwikkelen. De in totaal 169 MKB!deeën dienen als inspiratie voor andere ondernemers.