Het was dringen geblazen op het podium: 47 uitgelaten afgevaardigden van nieuwe MKB!dee-projecten, verzamelden zich voor een groepsselfie om Mona Keijzer van ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Trots zwaaiend met hun zojuist ontvangen cheque. De groep ondernemers ontving in totaal € 7,8 miljoen euro aan subsidie om aan de slag te gaan.
Staatssecretaris Mona Keijzer: “Een lerend Nederland is een innoverend Nederland. Het is mooi om te zien dat in de MKB!dee-projecten ondernemers vaak samenwerken met partners zoals het onderwijs of branches. In het afgelopen jaar hebben 14 projecten hun MKB!dee uitgewerkt. Daarbij zaten veel initiatieven waarbij op afstand wordt geleerd: platformen, e-learningsmodules, kunstmatige intelligentie, games, en augmented reality. Een sprekend voorbeeld vind ik ‘Virtuele Leermeesters’ waarbij één docent heel veel leerlingen op afstand kan helpen. Maar ook ‘Gezamenlijk werken aan talenten’ biedt veel aanknopingspunten voor andere ondernemers. Zeker in de energietransitie.”
Pitches
Drie ondernemers uit de nieuwe groep mochten hun MKB!dee toelichten in twee minuten.
Marloes Birkhoff: “In ons project ‘Techniek Talent Pool’ zetten techniekbedrijven uit Woerden en omgeving zich gezamenlijk in voor bijscholing van junior-medewerkers en de doorontwikkeling van senior-medewerkers. We halen belemmeringen bij kleinere mkb-ers weg door samen te werken met grotere mkb-bedrijven. Met het BètaMentality-onderzoeksmodel proberen we inzicht te krijgen in de drijfveren van de werknemers. Het doel hiervan is gelukkig te zijn en te blijven in een technische carrière.”
Stefan Corporaal: “Met ons project ‘HackYourFuture in het mkb’ maken we ons sterk voor het ontwikkelen van ict’ers voor de toekomst. 84% van de werknemers in ons land wordt niet uitgedaagd om zich te ontwikkelen. Daar willen we verandering in brengen, om te beginnen bij ict-professionals. In een learning community kunnen ict’ers met actieve werkvormen als hackatons zelf de regie nemen over hun ontwikkeltraject.”
Jannes Bouma: “Wij streven met ons project ‘Napoleon’ naar meer hoog opgeleide werknemers in de energiesector. Want dat is hard nodig. Wij zijn een collectief van een aantal kleine mkb-bedrijven maar samen zijn we sterk. Vandaar de naam. Napoleon liet zich ook niet door zijn lengte weerhouden de strijd met een grotere tegenstander aan te gaan.”
De belangstelling voor de tender 2019 was groot. Paul Veger, voorzitter van de MKB!dee Adviescommissie heeft 190 aanvragen voor MKB!dee 2019 beoordeeld. Vorig jaar waren dat er 129, waarvan er uiteindelijk 14 zijn toegekend. In 2018 kwam de bijdrage ten goede aan het technisch mkb. Dit jaar is de regeling uitgebreid naar het brede mkb; waarbij het accent ligt op digitalisering en de klimaat- en energietransitie. De adviescommissie heeft bij de beoordeling van de aanvragen op vijf aspecten gelet. Paul Veger: “Behalve of een idee aansluit op het doel van de regeling checken we op kwaliteit, innovatiekracht en of een idee vernieuwend is. En tot slot vinden we het belangrijk dat er gedragswetenschappelijke inzichten in het plan verwerkt zijn. Een MKB!dee-bijdrage kan helpen om tijd vrij te maken. Maar met die bijdrage van MKB!dee alleen gaat het niet lukken. Er is ook extra geld, tijd en arbeid nodig om de ideeën verder te brengen.”
Een uitgebreide impressie van dit feestje? Lees het e-zine. In bijgaand programmaboekje vind je korte omschrijvingen van alle nieuwkomers.